D. Stankevičius: sergančiųjų patiriamos stigmos formuoja žmogaus baimę būti žmogumi

  • Teksto dydis:

Visuomenėje, kurioje siekiama įtraukties ir supratimo, išlieka didelis iššūkis: stigmos, susijusios su ligomis tampa šešėliu sergančiųjų bendruomenėms.

Nuo psichikos sveikatos sutrikimų, gyvenimo su negalia iki lėtinių ligų. Būtent todėl socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ skiria dėmesį šiai problemai spręsti ir taip skatina žmones ,,susprogdinti stigmų burbulą“ ir skirti savo 1,2 proc.  gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį iki š. m. gegužės 2 d. 

Stigmų, susijusių su ligomis, paplitimas yra kompleksinė problema, kurią sukelia klaidingas požiūris apie sergančiųjų bendruomenes, baimę ir žinių trūkumą. Sveikatos sutrikimai dažnai yra stigmatizuojami, o asmenys susiduriantys su diskriminacija ir išankstiniu nusistatymu vengia kreiptis į gydytojus ir eiti sveikimo keliu. Socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ nariai teigia, jog nepagrįsti teiginiai bei užgaulios stigmos sergančiųjų bendruomenes užklumpa dažnai, todėl atėjo metas griauti įsisenėjusias stigmas ir formuoti visuomenę, kurioje augtų supratimas, kad: „prašydamas pagalbos, žmogus netampa silpnu“, „individualieji žmogaus poreikiai nėra našta“, „žmonės su negalia yra visuomenės dalis“, „priklausomybės nėra valios neturėjimas“.

Apie stigmų griovimą kalba ir pats VšĮ „Skirtingos Spalvos“ įkūrėjas Dalius Stankevičius: „Aš manau, kad stigmos yra empatiškos visuomenės orumo, pilietiškumo ir tolerancijos didžiausias priešas. Nei vienas žmogus nepasirinko gimti su tam tikra liga, negalia ar sutrikimu, taip pat nepasirinko meilės kitam jausmo. Stigmos formuoja žmogaus baimę būti žmogumi. Todėl mes, jau antrus metus iš eilės kviečiame visuomenę susprogdinti stigmų burbulą ir po truputį tolti nuo žmonių skirstymo į „mes“ ir „jie“. Socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ tikslas visuomet buvo mažinti socialinę atskirtį ir stengtis formuoti visuomenę, kurioje nebūtų žmogaus nuvertinimo apraiškų.“

Artėjant mokesčių deklaravimo ir 1,2 proc. GPM skyrimo termino pabaigai, iniciatyvos nariai teigia, kad remdami nevyriausybines organizacijas, visuomenė gali prisidėti prie teigiamų pokyčių ir padėti spręsti aktualias problemas, su kuriomis šiandien susiduria visuomenė. Pagal VMI pateiktus duomenis, už 2022 metų mokestinį laikotarpį 77 proc. gyventojų nepaskyrė savo gyventojų pajamų mokesčio dalies paramai, todėl paramai nepaskirta gyventojo sumokėto GPM dalis liko valstybės biudžete. Už 2022 m. mokestinį laikotarpį 35 mln. eurų galėjo būti skirti paramos gavėjams ar politinėms partijoms, tačiau nebuvo paskirti ir liko valstybės biudžete.

Būtent dėl šios priežastis VšĮ „Skirtingos Spalvos“ įkūrėjas skatina žmones nelikti abejingiems ir deklaruoti 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio dalį: „Visoms nevyriausybinėms organizacijoms žmonių parama yra svarbi, nes iš jų gimsta gražūs darbai ar tam tikros pagalbos formos, kuriomis siekiame padėti visuomenės pažeidžiamoms asmenų grupėms. Galbūt net nesusimąstome, bet už organizacijos vardo visuomet stovi laisvą laiką įprasminantys žmonės, kurie savanoriaudami siekia vieno tikslo – padėti tam, kuris negali padėti sau būti lygiaverte visuomenės dalimi. Todėl suteikta finansinė parama yra tarsi parodymas ir įvertinimas darbų, kuriuos atliekame vardan žmonių gerovės“, – teigia D. Stankevičius.

Socialinės iniciatyvos įkūrėjas dalinosi ir pačios viešosios įstaigos planais šiems metams bei apie vis labiau kylantį pasitikėjimą ir palaikymą iniciatyvai: „Su komanda įdedame labai daug širdies, kurią galėtų pajusti tie, kurie jaučiasi pamiršti, nemylimi ir nuolatos nuvertinami. Gyvuodami jau penkerius metus supratome, kad yra labai daug temų, kurios vis dar yra nepatogios visuomenei. Šiais metais planuojame kalbėti apie ankstukus. Apie tą trapią gyvybę mažame žmoguje, kuri negeba pasirūpinti savimi, ir apie tėvus, kurie išgyvena kiekvieną akimirką su jauduliu, kad jų vaikai užaugtų sveiki ir juos suptų palaikanti visuomenė. Mūsų šių metų tikslas – būti arčiau šeimų ir padėti joms ieškoti įkvėpimo ir vilties“, – sako D. Stankevičius. 

Socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ tiki, jog norint išspręsti problemas, susijusias su sergančiųjų bendruomenės palaikymu, reikalingas daugialypis požiūris, apimantis sąmoningumo didinimą, empatijos ir švietimo skatinimą. Mesdama iššūkį stereotipams, socialinė iniciatyva kviečia rinktis ją ir skirti savo 1,2 proc. GPM dalį bei drauge leistis į spalvotą kelionę.

Daugiau informacijos apie socialinės iniciatyvos darbus ir tai, kaip skirti 1,2 % GPM, rasite paspaudę šią nuorodą: https://skirtingosspalvos.lt/gpm-parama/



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vienzo,

Vienzo, portretas
pavojingus 2rnius i laisve ir stigmos liks sveikiesiems!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių