Mažų miestelių gyventojai baiminasi: valdžia nesako, kur tiksliai atveš nelegalius migrantus

  • Teksto dydis:

Pagal valdžios pažadus Lietuvoje dar praėjusią savaitę turėjo atsirasti tūkstantinis palapinių miestelis nelegaliems migrantams. Jo vis dar nėra, o poreikis didėja. Vidaus reikalų ministerija neskelbia, kokią vietą nusižiūrėjo. Nuogirdų prisiklausę gyventojai gyvena gandais ir baimėmis. Prie Baltarusijos esančio Dieveniškių miestelio gyventojai baiminasi, kad valdžia paslapčiomis šimtus nelegalų atveš būtent pas juos, praneša LNK.

Į Baltarusijos teritoriją įsiliejusią Lietuvos Dieveniškių kilpą dalis vietinių apibūdina kaip „Dievo pamirštą kraštą“.

Bet dabar pagrindinė tema kaime – ar tikrai Dieveniškėse planuojama apgyvendinti kelis šimtus, o gal ir per tūkstantį nelegalų?

Dieveniškėse yra technologijų ir verslo mokykla. Dabar jaunuoliai gyvena ir mokosi viename bendrabutyje. Daugybė kitų buvusios mokyklos pastatų tušti. Kad Dieveniškės yra tarp galimų vietų nelegalų stovyklai, Vidaus reikalų ministerija (VRM) neneigia, bet pabrėžia, kad sprendimai dar nepriimti.

O vietiniai kiekvieną dieną mato, kaip mokykloje lankosi pareigūnai, tvarkoma aplinka.

Mokykloje įrengta daugybė buvusių klasių. Jų plotas maždaug 40 kvadratinių metrų. Patalpos jau atlaisvintos, išvalytos, dauguma baldų išvežta. Mokykloje įrengti dušai, kurių būklė pakankamai gera. Viena iš didesnių erdvių mokykloje – sporto salė. Pirminiais skaičiavimais, buvusioje Dieveniškių mokykloje pastatų viduje būtų galima apgyvendinti iki 500 neteisėtų migrantų. Tačiau taip pat yra planų šalia mokyklos esančioje teritorijoje įkurti ir palapinių miestelį.

Mes katalikai čia visi gyvenam. Ir dabar 500 musulmonų. Nesąmonė. Negali būti. Aš girdėjau, kad jie čia vaikščios.

Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministrė sakė, kad Lietuvoje per kelias dienas atsiras tūkstantinis palapinių miestelis nelegalams. Jis taip ir neatsirado, bet poreikis tik didėja. Nelegalai ir toliau keliauja į Lietuvą, reikia naujų vietų migrantų izoliacijai dėl koronaviruso ir apgyvendinimui po izoliacijos.

Vietiniai klausimų turi daugybę, o atsakymų – jokių. Tai kursto baimes ir gandus. „Mes katalikai čia visi gyvenam. Ir dabar 500 musulmonų. Nesąmonė. Negali būti. Aš girdėjau, kad jie čia vaikščios“, – šnekėjo vienas vietinis. „Jie čia vaikščios ir visur landžios. Kam mums jie reikalingi?“, – antrino kitas.

Kaip ketvirtadienį pranešė BNS, Šalčininkų rajono valdžia skelbia nesutinkanti su VRM planais apgyvendinti 500 migrantų Dieveniškėse dėl vietos gyventojų saugumo. Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevičius sakė, kad apie planą Dieveniškėse apgyvendinti migrantus sužinota praėjusį penktadienį iš žiniasklaidos, apie tai centrinė valdžia savivaldybei nepranešė. Savivaldybės teigimu, susirūpinusi VRM planais yra ir Dieveniškių seniūnė. Ji teigė, kad gyventojai jaučia nerimą, o kai kurie pasiruošę išsikelti į Šalčininkus, taip pat paruošė peticiją centrinei valdžiai. Vidaus reikalų ministrės atstovė spaudai Lina Laurinaitytė-Grigienė BNS atsisakė pateikti komentarą, ar ministerija atsižvelgs į Šalčininkų savivaldybės pareiškimą, ar ieškos kitos vietos.

Migrantai jau gyvena Alytaus, Varėnos rajonų kaimuose, niekur išeiti negali – saugomi ginkluotų pareigūnų.

Liepos 13 d. šeši nelegalai Alytaus rajone buvo pabėgę, o liepos 14 d. – sulaikyti.

„Priešintis jie tikrai nebandė, bėgti bandė, tačiau policijos pareigūnų pajėgos buvo didesnės“, – teigė Alytaus policijos atstovė Kristina Janulevičienė.

Iš Dieveniškių pabėgti būtų sudėtinga, aplink – vien Baltarusija. Į Lietuvą – tik siauras ruožas, kuris jau seniai akylai saugomas.

Nelegalų šalia nenorėtų ir Kėdainių gyventojai. Kėdainių savivaldybė paskelbė, kad migrantus būtų galima apgyvendinti buvusioje policijos areštinėje.

VRM žada artimiausiu metu suteikti daugiau informacijos, kuriose Lietuvos vietose galėtų būti kuriamos stambios nelegalų stovyklos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
surinkti visus lgbt ir siuos valkatas ir ireminti salia poligonu tegul nato juos saugo nes musu tauta apsieis be tu pridurku kurie griauna is pagrindu seimas ir grobia vaikus su socsakalziobien niekseliu pagalba kurie su laiku bus teisiami kaip ir clinton su savo saika?;;;...-

Anonimas

Anonimas portretas
Brangus gyventojai, Vokietijoje gyventojai padega pastatus kuriuose atmatu rezimas apgyvendina negrus ir juodasiknius muslimus.

Anonimas

Anonimas portretas
lai veza i seimo viesbuti !
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių