Ministras: privačių medikų tikrinimas nėra netikėtas

Nieko netikėto, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pradeda tikrinti privačius medikus, sako sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis.

„Nagrinėdami visų sektorių veiklą ir rinkdami duomenis, mes atkreipėme dėmesį į statistinę situaciją. Išties privačiame sektoriuje įstaigos, tarkim, mūsų atveju - devyniose įstaigose, kurias mes mėginame tikrinti, tarkim, etatų yra vienoks skaičius, dirbančių yra žymiai didesnis skaičius. Yra buhalteriniai duomenys, rodantys, kad išties gali kilti tam tikrų abejonių, yra atlyginimų svyravimai, taip pat turime įvairių kitų signalų, taip kad mums nėra nieko netikėto, kad Mokesčių inspekcija pradeda tokius tikrinimus“, - antradienį žurnalistams sakė ministras.

„Faktas, kad duomenys leidžia manyti, kad Mokesčių inspekcijos iniciatyva turi rimtą pagrindą“, - pridūrė jis.

Kaip rašo portalas delfi.lt, gegužę VMI dėl galimai paslėptų mokesčių ketina tikrinti 300 mokamas medicinos, estetines ir veterinarijos paslaugas teikiančių įmonių.

Surinkti duomenys rodo, kad beveik trečdalis privačių medicinos įstaigų sumoka iki 3 proc. mokesčių nuo visų savo pajamų, kai kitos tam skiria bent kelis kartus daugiau lėšų.

Įtariama, kad kai kuriose įmonėse gali būti apskaitomos ne visos pajamos, klaidingai vedama sąnaudų apskaita arba jos nepagrįstai padidinamos, mokamas neapskaitytas darbo užmokestis.

Kaip nurodo VMI, inspektorių dėmesį labiausiai traukė mažą pelningumą turinčios įmonės, kurių darbuotojai uždirba mažesnį nei minimalų atlyginimą. Remiamasi ir anoniminiais pacientų skundais, kad jie negavo čekio už paslaugas, galimai neįdarbintus darbuotojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių