Perskaičiavus informatikos patikrinimų rezultatus, beveik trečdalis surinko arti maksimumo

  • Teksto dydis:

Perskaičiavus informatikos tarpinio patikrinimo rezultatus, beveik trečdalis mokinių surinko 35 iš 40 galimų taškų ir taip užsitikrino minimalų brandos egzaminui išlaikyti reikalingą balų skaičių, skelbia Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA).

NŠA penktadienį taip pat paskelbė preliminarius lietuvių kalbos ir literatūros bendrojo ir išplėstinio kursų tarpinių patikrinimų rezultatus.

Po Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) suburtos specialios komisijos informatikos tarpinio patikrinimo užduoties įvertinimo ir pateiktų išvadų buvo peržiūrėta vertinimo instrukcija.

Pagal pakoreguotą vertinimo instrukciją patvirtinti rezultatai rodo, kad beveik trečdalis – 1656 (32 proc.) – informatikos tarpiniame patikrinime dalyvavusių mokinių surinko 35 ir daugiau taškų iš 40 galimų.

Tai reiškia, kad kitąmet į informatikos brandos egzaminą šie mokiniai atvyks jau turėdami minimalų taškų skaičių, reikalingą egzaminui išlaikyti.

Patikrinime iš viso dalyvavo 5175 vienuoliktokų, taškų vidurkis siekia 32 iš 40 galimų.

„Remiantis įprasta valstybinių brandos egzaminų vertinimo praktika, dalies tarpinių patikrinimų darbų vertinimai pagal tam tikrus kriterijus yra peržiūrimi. Tai viena svarbių vertinimo kokybės užtikrinimo procedūrų, kuri yra pakankamai imli laikui, bet labai svarbi vertinimo objektyvumo aspektu“, – pranešime cituojamas Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) direktorius Aidas Aldakauskas.

Balandžio viduryje ŠMSM pripažino, kad informacinių technologijų tarpinis patikrinimas atitiko programą, tačiau dalis užduočių buvo klaidinančios.

Pasak jos, ministerijos suburta komisija nustatė, kad tarpinis patikrinimas buvo netgi lengvesnis, nei reikalaujama, tačiau kai kurie uždaviniai neturėjo būti įtraukti į patikrinimą, nes mokiniai tų temų mokysis vėliau.

Komisija pasiūlė visus atsakymus į klaidinančius klausimus įskaityti kaip teisingus.

Tuo metu lietuvių kalbos ir literatūros išplėstinio – A– kurso tarpiniame patikrinime dalyvavo 16758 vienuoliktokai. Preliminariais duomenimis 77,1 proc. laikiusiųjų per šį patikrinimą surinko pusę ir daugiau iš 20 galimų taškų.

Maksimalų taškų skaičių surinko 2288 mokiniai – 13,7 proc., bendras taškų vidurkis siekia 15,1 iš 20 galimų.

Tuo metu bendrojo – B– kurso tarpinio patikrinimo preliminarūs rezultatai rodo, kad vienuoliktokų surinktų taškų vidurkis siekia 10,8 iš 20 galimų. Šiame patikrinime dalyvavo 7276 mokiniai.

Pusę ir daugiau iš 20 galimų taškų surinko 45,2 proc. mokinių. Maksimaliu taškų skaičiumi įvertinti 132 mokiniai – 1,8 proc. visų laikiusiųjų,

Lietuvių kalbos ir literatūros tarpinio patikrinimo kandidatų darbus vertino beveik 2000 šalies pedagogų, kuriems teko patikrinti daugiau kaip 24 tūkst. gimnazistų atlikčių.

Galutinius lietuvių kalbos ir literatūros bendrojo ir išplėstinio kursų tarpinių patikrinimų rezultatus numatoma patvirtinti ir paskelbti gegužės antroje pusėje.

Šiemet pirmą kartą pradėjus taikyti privalomą vienuoliktokų žinių patikrinimą, kurio vertinimai bus sudėtinė brandos egzaminų rezultatų dalis, viešumoje kilo pasipiktinimas dėl per klampių ir sudėtingų fizikos bei matematikos B lygio užduočių. Vėliau skųstasi ir kitais patikrinimais.

Į tai reaguodama ministerija subūrė ekspertų komisijas užduotims įvertinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių