Pranešimą apie Lietuvos medikus ministerija iliustravo Rusijos gydytojų nuotrauka

Pranešimą apie veiksmų planą medikų Lietuvoje trūkumui mažinti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį išplatino iliustruodama jį Rusijos gydytojų nuotrauka, tačiau netrukus atvaizdą pakeitė.

Popiet išplatintas pranešimas iš pradžių buvo iliustruotas keturių medikų nuotrauka. Ant jų aprangų krūtinių buvo užrašas „Maskvos ligoninė“ ir gydymo įstaigos širdies formos logotipas.

Vėliau asociatyvi nuotrauka buvo pakeista, dabar joje matyti medikas su stetoskopu.

„Pasirenkant nuotrauką iš fotobazės buvo neatkreiptas dėmesys į jos aprašymą. Iliustracija buvo operatyviai pakeista, dėkingi visiems, kurie atkreipė į tai dėmesį. Atsiprašome už klaidą“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro atstovas spaudai Tomas Bagdonas.

Pranešimu SAM informavo apie patvirtintą Sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo ir išlaikymo veiksmų 2024–2029 metais planą.

Jam įgyvendinti bus skirtas 30,7 mln. eurų finansavimas iš 2021–2027 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programos.

Lėšos bus skirtos sveikatos žmogiškųjų išteklių valdymo efektyvumo didinimui, studijų kainos finansavimui, sveikatos priežiūros specialistų įgalinimo, pritraukimo ir išlaikymo sveikatos priežiūros įstaigoje modelio sukūrimui ir įdiegimui, labiausiai trūkstamų profesinių kvalifikacijų ir specializacijų prestižo didinimui ir profesiniam orientavimui.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad netolygus medikų pasiskirstymas ir tam tikrų profesijų trūkumas yra vienos opiausių problemų sveikatos apsaugos sistemoje.

Pasak jo, parengtas planas padės tvirtus pagrindus žmogiškųjų išteklių valdymui sveikatos apsaugos sistemoje.

„Iki šiol trūko sisteminio planavimo pagal valstybės poreikius, kuris apimtų ne tik medikų ruošimą, tačiau ir jų pritraukimą bei išlaikymą skirtingose gydymo įstaigose. Atsižvelgiant į ilgalaikes prognozes, toks veiksmų planas parengtas – jis apima visą medikų pritraukimo ir išlaikymo ciklą“, – pranešime sakė ministras.

„Tikiu, kad jis užtikrins tolygesnį medikų pasiskirstymą šalyje, o savivaldybės gaus papildomų įrankių, sprendžiant medikų trūkumo klausimą. Akcentuočiau, kad didelis dėmesys bus skiriamas slaugytojų ruošimui ir išlaikymui, įvertinus vykdomas sveikatos sistemos pertvarkas“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministerijos renkamais duomenimis, sveikatos priežiūros įstaigose 2023 metų pabaigoje iš viso trūko 652 sveikatos priežiūros specialistų, iš jų – 524 gydytojų.

Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) pernai atnaujintas tyrimas prognozuoja, kad 2032 metais Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje trūks apie 10 tūkst. darbuotojų, iš jų didžioji dalis – slaugytojų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apie

Apie portretas
kokį trūkumą kalbama? Jeigu proto trukuma ,tada suprantama , šiais laikais ir ateityje deficitas, nei nupirksi nei išsinuomuosi.

Už portretas
Tokius bajerius aišku niekam nieko nebus o ES pinigai bus įsisavinti vagių

>>>> Nebėr kantrybės

>>>> Nebėr kantrybės  portretas
uz ka balsuosi? uz socialistinius demokratus ar valstiecius? darbininku ir valstieciu klasiu palaikytojai jie tikri yra. lietuvos proletariatas dar nemires! tegyvuoja darbininku ir valstieciu valdzia.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių