Seimas svarstys siūlymą keisti žmogaus palaikų ekshumavimo tvarką

Seimas nusprendė svarstyti Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisas, siūlančias keisti žmogaus palaikų ekshumavimo tvarką.

Siekiant ištaisyti klaidas ar kitas reikšmingas aplinkybes, tais atvejais, kuomet nėra mirusio žmogaus artimųjų giminaičių, Seimo Demokratų frakcijos  „Vardan Lietuvos” narė Laima Nagienė pasiūlė suteikti teisę Vyriausybės įgaliotai institucijai pateikti prašymą dėl žmogaus palaikų ekshumavimo.

Anot L. Nagienės, taip būtų užtikrinta pagarba artimųjų neturinčio mirusiojo asmens atminimui.

Galiojantis teisinis reguliavimas suteikia teisę dėl žmonių palaikų ekshumavimo kreiptis palaidoto žmogaus sutuoktiniui, partneriui arba pilnamečiams vaikams, įvaikiams, tėvams, įtėviams, jeigu jų nėra, – artimiesiems giminaičiams. Taip pat tokia teisė suteikta Kultūros ministerijos įgaliotai institucijai ar Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, kai siekiama išsaugoti istorinę atmintį ar atlikti tyrimus.

„Tokiais atvejais kuomet nėra artimųjų giminaičių, esamas teisinis reguliavimas nesuteikia galimybės ekshumuoti tokio asmens palaikus, kadangi nėra subjekto, kuriam būtų suteikta teisė pateikti prašymą“, –pristatydama projektą sakė L. Nagienė.

Taip pat siekiant užtikrinti teisingumo principą, parlamentarė L. Nagienė siūlo įstatyme numatyti, kad žmogaus teisių pažeidimų ar klaidų atvejais pareiškėjo patirtas ekshumavimo išlaidas kompensuoja atsakingas fizinis ar juridinis asmuo.

Galiojančiame įstatyme nustatyta, kad visais atvejais ekshumavimo išlaidas apmoka pareiškėjas.

Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisoms Seimas pritarė po pateikimo bendru sutarimu. Seimo plenariniame posėdyje jas toliau planuojama svarstyti birželio 18 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

svilainis

svilainis portretas
Nebėra kitų problemų,tai prie nabašnykų nagais prikibo.

Būkit geri

Būkit geri portretas
Išvežkit žydų palaikus. Tų išsigimėlių kūnų likučiai gadina gyviesiems sveikatą, nes virusai ir ne tik eina į išorė iš žemės. Išvežkite iš Lietuvos M. Slyckį, kitus išsigimėlius ir patologinius idiotus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių