Kelyje sužaloto stirniuko kančios neparūpo: beda pirštu į įstatymo spragas

Praėjusios savaitės pabaigoje pravažiuojantis vairuotojas tarnyboms pranešė apie rastą sužalotą stirnos jauniklį, tačiau pagalbos laiku taip ir nesulaukė – laukinis gyvūnas nugaišo. Ši nelaimė atvėrė įstatymo spragas.

Pastebėjo pravažiuojantis vairuotojas

Šalikelėje gulintis bejėgis, galimai partrenktas stirnos jauniklis, buvo pastebėtas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį netoli Alytuje esančio regioninio nepavojingų atliekų sąvartyno.

„Maždaug 1.12 val. nakties važiavau keliu Druskininkai-Jieznas kryptimi nuo Alytaus. Užkilau ant viaduko ir priešais Alytaus sąvartyną, šalikelėje, pamačiau partrenktą stirniuką. Laukinis gyvūnas gulėjo sužalota koja – atviru lūžiu. Paskambinau Skubios pagalbos numeriu 112. Telefonu mane sujungė su atstovais iš Vilniaus. Jiems nupasakojau esamą situaciją ir pasakiau nelaimės vietos koordinates. Operatorė pažadėjo, kad informuos aplinkosaugininkus. Paklausiau, ar man iškviesti policijos pareigūnus ir pasilikti prie stirniuko, kol kažkas atvažiuos, ji atsakė: „Kaip norite“, – pasakojo portalo žurnalistų kalbintas Raimondas.

Keista, kad per televiziją rodoma, kaip gelbėjami gyvūnai, ir tam skiriamos lėšos, o prireikus iš tiesų niekas nevyksta. Gaudomi tik brakonieriai per pusvalandį surengiant jiems pasalas, o  pranešimas apie partrenktą laukinį gyvūną, matyt, niekam nėra svarbus įvykis.

Tarnybų atvykstant nesulaukė

Vyrui nusprendus pasilikti prie bejėgio gyvūno, maždaug už dešimties minučių buvo sulaukta skambučio, kuriuo patikinta, kad visos tarnybos, tarp jų ir aplinkosaugininkai, esą informuotos.

„Man pasakė, kad paskambino ir vietiniams medžiotojams, tačiau tuo metu jie tikriausiai miegojo. Man liepė nesijaudinti ir važiuoti namo, nes per valandą dvi kažkas vis tiek atvyks padėti laukiniam gyvūnui. Šalia prastovėjau dar pusantros valandos glostydamas stirniuką ir laukdamas pagalbos. Mačiau, kaip jis kankinasi, bet nieko negalėjau padaryti, jokiai tarnybai taip ir neatvykus parvažiavau namo“, – atviravo pašnekovas.

Užfiksavo gyvūno kančias

Redakcijai vyro atsiųstame vaizdo įraše matyti, kad stirnos jauniklis guli beveik užsimerkęs, tikėtina, dėl sužalojimų kęsdamas stiprius skausmus. Jis nesibaidė – leidosi glostomas ir kalbinamas sustojusio pakeleivingo automobilio vairuotojo.

„Gaila gyvūnėlio, va, kaip pergyvena – greičiausiai nušaus, stresuoja. Geras, mažiuk, geras... Lėkei šiek tiek ne vietoje? Kankiniesi? Dievo karvutė čia. Žmonės, va, kokie brudai, – numuša ir palieka. Galėjo iškviesti ką nors, kam dar gyvūnui kankintis? Gaila...“, – apmaudo kalbėdamas vaizdo įraše neslėpė pilietiškas vyras.

Papiktino abejingumas

Nuotraukomis iš nelaimės vietos su situacijos aprašu kitą dieną Raimondas sakė pasidalijęs ir socialiniame tinkle „Facebook“, tačiau sužinojo liūdną žinią – ta pačia kryptimi ryte važiavę vairuotojai teigė matę stirnos jauniklį tebegulintį šalikelėje, tik jau nugaišusį.

„Gaila gyvūno, kuris taip kankinosi, o nieko nebuvo galima padaryti, nes niekas nereagavo. Keista, kad per televiziją rodoma, kaip gelbėjami gyvūnai, ir tam skiriamos lėšos, o prireikus iš tiesų niekas nevyksta. Gaudomi tik brakonieriai per pusvalandį surengiant jiems pasalas, o  pranešimas apie partrenktą laukinį gyvūną, matyt, niekam nėra svarbus įvykis“, – piktinosi nelaimės liudininku tapęs vyras.

Medžiotojai telefonu neatsiliepė

Apie liūdnai pasibaigusį, tikėtina, partrenkto stirnos jauniklio atvejį portalo žurnalistai teiravosi Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovų. Kaip pirmadienį teigė Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Jasiūnienė, pranešimą apie sužeistą stirniuką AAD Pranešimų priėmimo tarnyba gavo telefonu 112 spalio 15-ąją apie pusę dviejų nakties.

„Tokiais atvejais pasirūpinti sužeistu gyvūnu arba nutraukti jo kančias turi medžiotojų būrelis, kurio medžioklės plotų vienete tas gyvūnas yra. Deja, medžiotojai naktį į skambutį neatsiliepė, todėl į juos dar kartą kreiptasi tos pačios dienos rytą. Medžiotojams atvykus, stirnos jauniklis jau buvo nugaišęs, jie išsivežė laukinio gyvūno kūną“, – sakė AAD atstovė.

Inicijavo įstatymo pakeitimus

Pasak J. Jasiūnienės, kai pranešama apie sužalotą laukinį gyvūną, juo pasirūpinti gali tik tam konkrečiam plotui, kur įvyko nelaimė, priskiriamo medžiotojų būrelio atstovai.

„Tame plote esantis žvėris yra jų nuosavybė ir jeigu mes iškviestumėme kitą medžiotojų būrelį, kiltų konfliktas, kodėl žvėris buvo atiduotas kitiems. Todėl dabar Aplinkos ministerijai pateikėme pasiūlymą, kad būtų pakeistos Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje įstatymo taisyklės ir  Pranešimų priėmimo tarnybos pareigūnai galėtų iškviesti kito medžiotojų būrelio atstovus, jei kontaktinis asmuo iš plotui priskirto neatsiliepia, ir, esant reikalui, nutraukti gyvūno kančias“, – paaiškino ji.

Paklausus, kaip situacija sprendžiama, jei medžiotojai atvyksta laiku – laukiniam gyvūnui dar nenugaišus, pašnekovė sakė, kad tokiais atvejais medžiotojai pirmiausiai įvertina laukinio gyvūno būklę. Jei sužeidimas – nedidelis, prašoma veterinarų ar kitų atsakingų institucijų pagalbos. Tačiau jei sužalojimai – labai stiprūs ir padėti neįmanoma, tada laukinio gyvūno kančias nutraukti būtina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senelis girinis

senelis girinis portretas
Visom tom ale gelbejimo tarnybom nelabai idomu kur kas ka numuse.Jiems tik rupi kaip pinigelius susirinkt. Ne pirmi metai kaip gulbes zalojasi i aukstos itampos laidus prie Kauno hidroelektrines ir cia tarnyboms neidomu.Taip ir gyvenam mieli ponai

zuza

zuza portretas
Sužeistos stirnos praktiškai visais atvejais atiduodamos medžiotojų būreliams, t.y. nušovimui. Niekas jų negelbsti, nes labai daug nutrenkiama. Jei žmogui gaila stirnos gyvybės, jis turėtų pranešti ne aplinkosaugininkams, bet pats imtis iniciatyvos, vežti veterinarams. Tokia liūdna situacija Lietuvoje.

Barmaliejus

Barmaliejus portretas
Reikejo parsivezti namo, prisivalgyti kepto stirniuko, pilvelis paskaudetu ir praeitu.
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių