Armėnijoje sulaikyti protestuotojai, jų lyderis siekia nuversti premjerą

Armėnijoje kilus dideliems protestams prieš vyriausybės planus užleisti žemę istoriniam šalies priešui Azerbaidžanui, antradienį sostinėje Jerevane buvo sulaikyta dešimtys demonstrantų.

Daugybė policininkų apsupo minias protestuotojų, kai kurie jų buvo apsisiautę Armėnijos vėliavomis. Policija pranešė sulaikiusi 63 žmones už bandymą blokuoti kelius. Per ankstesnę demonstraciją pirmadienį policija buvo trumpam sulaikiusi apie 150 protestuotojų.

Kaukazo šalis, buvusi sovietinė respublika, sutiko perduoti Azerbaidžanui teritoriją, kurią kontroliuoja nuo 1990 metų. Jerevanas deda pastangas nustatyti sienos ribas, užsitikrinti sunkiai pasiekiamą taikos susitarimą su Baku ir išvengti dar vieno kruvino konflikto. Tačiau teritorinės nuolaidos sukėlė jau kelias savaites trunkančius protestus, demonstrantai blokuoja pagrindinius kelius, mėgindami priversti ministrą pirmininką Nikolą Pašinianą pakeisti tokios politikos kursą.

Du opozicijos įstatymų leidėjai antradienį dalyvavo demonstracijoje, vadovaujamoje arkivyskupo Bagrato Galstaniano, bažnyčios vadovo iš Tavušo regiono. Azerbaidžanui bus perduoti šiame regione esantys kaimai. B. Galstanianas siekia, kad būtų pradėtas N. Pašiniano apkaltos procesas. Tam protestuotojai turi pateikti alternatyvų kandidatą į premjerus, už tai turi balsuoti 36 įstatymų leidėjai.

Opozicija dar nepristatė kandidato į premjerus. 52 metų B. Galstanianas juo būti negali, nes turi dvigubą Armėnijos ir Kanados pilietybę. Parlamento opozicinės frakcijos turi 35 įstatymų leidėjus, o tai reiškia, kad protestuotojai turi užsitikrinti nepriklausomo parlamentaro ar kurio nors N. Pašiniano partijos nario paramą. B. Galstanianas sakė, kad nepriklausomas parlamentaras Išchanas Zakarianas sutiko balsuoti palankiai.

Įveikus šias kliūtis, balsavimas dėl apkaltos turėtų būti surengtas per tris dienas. Už apkaltą turi balsuoti 54 parlamentarai, kad ji būtų surengta. 

Armėnija ir Azerbaidžanas, dvi buvusios sovietinės respublikos Pietų Kaukaze, praėjusį mėnesį paskelbė, kad siekdamos normalizuoti santykius pradėjo sienų demarkacijos darbus.

Buvęs žurnalistas N. Pašinianas, vadovavęs taikiems gatvių protestams, tapo ministru pirmininku 2018 metais. Jis ėmėsi kovoti su korupcija ir pradėjo populiarias teismų reformas, tačiau supykdė daugelį armėnų, 2020 m. sutikęs grąžinti dalį Kalnų Karabacho Azerbaidžanui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> taip, matosi kad esi Kvaiša ir visiškai neišmanai Pasaulio

> taip, matosi kad esi Kvaiša ir visiškai neišmanai Pasaulio portretas
.

taip

taip portretas
muslymai nor susidorot su tikrais krikscionimis kurie rado prieglobsti nuo romos inkvizitoriu kalnu karabahe kuri ateme si karta persai nedaleis netiesos neziurint ji skirtingas religijas //////
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių