Berlynas labai rimtais laiko įtarimus, kad Europos Parlamente šnipinėjama Kinijai

Antradienį Berlynas „labai rimtais“ pavadino kaltinimus, kad kraštutinių dešiniųjų Vokietijos europarlamentaro padėjėjas šnipinėjo Kinijai, ir paragino atlikti išsamų tyrimą.

„Jei bus patvirtinta, kad Europos Parlamente šnipinėjama Kinijai, tuomet tai yra išpuolis prieš Europos demokratiją iš vidaus“, – sakė Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser.

Pasak saugumo šaltinių, Drezdene sulaikytas Europos Parlamento nario iš Vokietijos, įstatymų leidėjo Maximiliano Kraho, darbuotojas įtariamas šnipinėjimu Kinijai.

Apie sulaikymą pirmadienį Drezdene, Saksonijos žemėje, federaliniai prokurorai pranešė antradienį, bet M. Krahas jų pranešime neminimas. Teigiama, kad įtariamasis perdavė Kinijai informaciją iš Europos Parlamento, jis veikė kaip užsienio slaptosios tarnybos agentas. Kaltinamojo butuose buvo atliktos kratos. Pasak transliuotojų ARD, RBB ir SWR, kaltinamasis gyveno Drezdene ir Briuselyje.

Kelios Vokietijos žiniasklaidos priemonės taip pat pranešė, kad įtariamasis yra M. Kraho, kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) pagrindinio kandidato per birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, darbuotojas.

Vyras, įvardytas tik kaip Jian G., kaltinamas perdavęs Kinijos žvalgybos tarnybai informaciją apie derybas ir sprendimus Europos Parlamente ir šnipinėjęs Kinijos opozicionierius Vokietijoje, sakoma federalinių kaltintojų pranešime. Europos Parlamento tinklalapyje Jian Guo įrašytas kaip akredituotas europarlamentaro M. Kraho padėjėjas. Jian Guo yra Vokietijos pilietis, pranešta, kad M. Kraho padėjėju Briuselyje jis dirbo nuo 2019 metų.

Apie jo sulaikymą paskelbta kitą dieną, kai Vakarų Vokietijos Diuseldorfo ir Bad Homburgo miestuose buvo suimti trys vokiečiai, įtariami šnipinėję Kinijos slaptajai tarnybai. Pasak Vokietijos žiniasklaidos, šios dvi bylos nėra susijusios.

Kinija pasmerkė kaltinimus šnpinėjimu

Antradienį Pekinas pareiškė, kad Vokietijos kraštutinių dešiniųjų politiko padėjėjo areštas ir įtarimai šnipinėjimu skirti „apšmeižti ir susilpninti“ Kiniją.

„Mes žinome apie pranešimus ir su tuo susijusį ažiotažą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas ir pridūrė: „Tokio pobūdžio ažiotažo tikslas labai akivaizdus (...) jis skirtas apšmeižti ir susilpninti Kiniją bei sugriauti Kinijos ir Europos bendradarbiavimo atmosferą“.

Baiminamasi dėl kišimosi į rinkimus

Tai taip pat dar vienas smūgis prieš islamą ir imigraciją nusistačiusiai Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijai AfD, jau ir taip įsivėlusiai į skandalus, įskaitant įtarimus, kad kai kurie jos nariai susiję su Rusija.

Ir pats M. Krahas įsivėlęs į vieną skandalų, kilusių dėl įtarimų, kad kai kurie Europos įstatymų leidėjai gavo kyšius, kad Maskvos finansuojamoje naujienų svetainėje skleistų prorusišką poziciją. Žiniasklaidos pranešimuose po Čekijos vyriausybė pareiškimo, kad ji atskleidė Rusijos propagandos tinklą, minimas M. Krahas anksčiau šį mėnesį pripažino du kartus pasirodęs svetainėje „Voice of Europe“, bet „žinoma, už tai negavęs jokių pinigų“.

AfD įstatymų leidėjas Petras Bystronas taip pat neigė ėmęs pinigus už bendradarbiavimą su svetaine, tačiau tokie kaltinimai dar labiau išryškino nerimą dėl galimo Rusijos kišimosi į birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

Europos žalieji antradienį paragino Europos Parlamento pirmininką Robertą Metsolą „paspartinti“ parlamento atliekamą tyrimą dėl parlamentarų ryšių su užsienio galiomis.

„Mažiau nei po septynių savaičių piliečiai rinks Europos Parlamentą. Jie turi būti 100 proc. tikri, kad rinkimuose dalyvaujantys kandidatai demokratiškai dirba Europai, o ne Rusijai, Kinijai ar kokiam nors kitam autoritariniam režimui“, – sakė Europos žaliųjų pagrindinis kandidatas Basas Eickhoutas.

Pirmadienį ir Didžiojoje Britanijoje du vyrai buvo apkaltinti nuo 2021-ųjų iki praėjusių metų perdavę Kinijai „straipsnius, užrašus, dokumentus ar informaciją“. Policija juos įvardijo kaip 32 metų Christopherį Berry ir 29 metų Christoperį Cashą, jis anksčiau dirbo tyrėju Jungtinės Karalystės parlamente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oi oi oi ... Briuselinis Europedu kolektyvas

oi oi oi ... Briuselinis Europedu kolektyvas  portretas
susinervino , kad dalis a lia ,,,parlamentaru ,,, snipineja Kinijai , kada visi iki vieno privalo snipinet tik amerikonams ir anglams , ir nei vienas neprivalo saugot paslaptis Europos Sajungai....sliundru ir greitkelio trasu prostituciu bei LGBTQ visu skyliu gauja, susedus ES parlamente -kitoki ir negali but jie nuo gimimo iskrypeliai ,sliundros ir isdavikai -tai sedi ju genuose...[ o dar bande sukurt suvienyt Europos sajunga ] tfiu ...slykstynes.

Neabejoju!

Neabejoju! portretas
Viena dama pirko kinietiska paspirtuka ir pasipyle jos foto "is apacios" i Tinderi! Garantuotai Kinijos tarnybu darbas!

papspsich

papspsich portretas
O kuo jūs manote galimai užsiima nekurie "garsūs" mūsų parlamentarai?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių