A. Blinkenas pradeda vizitą Kinijoje

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pradeda vizitą Kinijoje, Vašingtonui prieš prezidento rinkimus didinant spaudimą Pekinui įvairiais klausimais – nuo gynybos iki ekonomikos.

A. Blinkeno lėktuvas trečiadienį nusileido Kinijos Šanchajaus mieste.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) praėjusių metų lapkričio mėnesį San Fransiske vykusiame susitikime nusprendė atkurti komunikaciją tarp kariuomenių.

Tačiau dvi didžiausios pasaulio ekonomikos šalys vis dar nesutaria dėl prekybos, technologijų, Taivano ir plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Blinkeno kelionė bus nelengva užduotis“, – naujienų agentūrai AFP nurodė Fudano universiteto Šanchajuje Amerikos studijų centro direktorius Wu Xinbo (U Sinbo).

Tačiau Kinijai prekyba ir ekonomika tebėra svarbiausi klausimai.

Pastarosiomis savaitėmis JAV didina spaudimą Kinijai, o J. Bidenas ragina Pekinui taikyti didesnius plieno ir aliuminio tarifus, taip siekdamas prieš lapkričio mėnesį vyksiančius prezidento rinkimus užsitikrinti darbininkų palankumą.

Anksčiau šį mėnesį JAV vyriausybė paskelbė pradedanti tyrimą dėl Kinijos prekybos praktikos laivų statybos, jūrų ir logistikos sektoriuose. Šis žingsnis sukėlė Pekino pasipiktinimą.

Kinija teigia, kad Vašingtono pastangos apriboti jos pramoninę gamybą prilygsta prekybos karui, tačiau J. Bidenas patikino, kad taip nėra.

„Santykių stabilumas tam tikrais atžvilgiais yra iliuzinis“, – sakė Vašingtono Quincy (Kvinsio) instituto Rytų Azijos programos atstovas Jake'as Werneris (Džeikas Verneris).

JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen) taip pat neatmeta galimybės taikyti sankcijas Kinijai dėl perteklinių pajėgumų pramonėje, kai Pekino subsidijos lemia gamybos perteklių, dėl kurio mažėja eksporto kainos.

„Pekinas mano, kad šis kontrolės išplėtimas rodo Amerikos pastangas apriboti Kinijos kilimą“, – teigė Brookingso (Brukingso) instituto mokslininkas Kinijos klausimais Ryanas Hassas (Rajenas Hasas).

„TikTok“ pašalinimas iš JAV rinkos?

Anksčiau šį mėnesį JAV Kongreso komitetas apkaltino Kinijos valdžios institucijas tiesiogiai subsidijuojant sudedamųjų dalių, iš kurių gaminamas fentanilis – sintetinis skausmą malšinantis vaistas, sukėlęs perdozavimo epidemiją JAV – gamybą ir eksportą.

JAV Senatas išvakarėse patvirtino teisės aktą, kuriuo reikalaujama, kad programėlė „TikTok“ atsiskirtų nuo Kinijos patronuojančiosios bendrovės „ByteDance“ arba antraip bus pašalinta iš Jungtinių Valstijų rinkos.

JAV ir kitos Vakarų valstybės reiškia susirūpinimą dėl „TikTok“ populiarumo tarp jaunų žmonių, teigdami, kad ji leidžia Pekinui rinkti duomenis ir šnipinėti naudotojus. JAV šia programėle naudojasi apie 170 mln. naudotojų.

Kritikų teigimu, „TikTok“ yra pavaldi Kinijai ir skleidžia propagandą. Kinija ir bendrovė griežtai neigia šiuos kaltinimus.

„Derybos Blinkeno vizito metu vyks labai įtemptoje atmosferoje“, – pareiškė Kinijos ir JAV santykių ekspertas iš Kinijos socialinių mokslų akademijos (CASS) Lyu Xiangas (Liu Siangas).

„Ar Kinija gali atsisakyti plėtros (kad sumažintų JAV baimę)? Tai neįmanoma“, – pridūrė ekspertas.

Karas Ukrainoje ir Gazos Ruože, Taivano klausimas

Tai antrasis A. Blinkeno vizitas į Kiniją per mažiau nei metus. Antradienį JAV valstybės sekretorius pareiškė, kad Pekinas kursto karą Ukrainoje, tiekdamas Rusijai komponentus, kuriuos ji naudoja savo karinėms reikmėms. Pekinas griežtai atmeta šiuos teiginius.

Pasak JAV pareigūnų, šie Kinijos veiksmai padėjo Rusijai įgyvendinti didžiausią karinę plėtrą nuo sovietinių laikų.

„Jei Kinija, viena vertus, teigia palaikanti pozityvius, draugiškus santykius su Europa ir kitomis šalimis, kita vertus, ji negali kurstyti didžiausios grėsmės Europos saugumui nuo pat Šaltojo karo pabaigos“, – praėjusią savaitę sakė A. Blinkenas.

Be to, Vašingtonas tikisi, kad vizito metu A. Blinkenas įtikins Kiniją pasinaudoti savo įtaka dialoge su Iranu ir užkirsti kelią Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo eskalavimui Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau Pekinas tvirtina, kad Vašingtonas turi spausti Izraelį sutikti paskelbti paliaubas Gazos Ruože. Kinija taip pat yra susirūpinusi dėl Vašingtono karinių aljansų Azijoje.

Lyu Xiangas neseniai pavadino JAV, Filipinų ir Japonijos bendrą pareiškimą „priešiškiausiu politiniu pareiškimu Kinijos atžvilgiu nuo Šaltojo karo pabaigos“.

Skelbiama, kad vizito metu A. Blinkenas taip pat ketina iškelti klausimą dėl Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi perimti demokratinę salą savo kontrolėn.

Kiniją taip pat papiktino JAV Kongreso patvirtinta milijardinė karinė pagalba Taibėjui vis agresyvesnio Pekino akivaizdoje.

Anot Wu Xinbo, po praėjusių metų pabaigoje įvykusio J. Bideno ir Kinijos prezidento susitikimo Pekinas mano, kad Vašingtonas „nesugebėjo imtis skubių veiksmų“ Kinijai susirūpinimą keliantiems klausimams spręsti.

„JAV mano, kad kol padėtis stabili ir ne per daug nerami, viskas gerai, – sakė Wu Xinbo. – Kinijos pusė mano, kad vien tik stabilizuoti santykius nepakanka.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
JAV ir Izraelis - dvi šėtono būstines žemėje. Gerai būtų jas abi sunaikinti.

grobuoniška JANKIŲ laikysena eina į pabaigą,-

 grobuoniška JANKIŲ laikysena eina į pabaigą,- portretas
jie bando įvairiomis apgavystėmis išgelbėti JŲ EROS ž l u g i m ą.--70 % pasaulio valstybių s a k o ;- jog JANKIŲ plėšikiška era neišvengiamai baigėsi.

TUŠČIAS REIKALAS

TUŠČIAS REIKALAS portretas
Amerika skaito Kiniją priešų Nr.1, Rusiją Nr.2 ir lenda dar kažką aiškintis. Vien tos dvi valstybės ir kai kurie jų pagalbininkai, pagaliau, pastatys tuos pasaulio teroristus į vietą. Pagaliau baigsis jų pasaulinio mąsto terorizmas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių