Gyventojų netenkina naujai statomos elektros pastotės: pro langus nebematys gražios pievos

  • Teksto dydis:

Saulės baterijos, elektromobiliai ir elektra šildomi namai – visai šiai nuo įvežtinės naftos ir dujų mažiau priklausomai naujosios energetikos sistemai reikia ne tik elektros, bet ir pastočių. Pavyzdžiui, Nyderlanduose prireiks papildomai pastatyti 50 tūkst. transformatorinių. Eilinių olandų šios burzgiančios dėžės visai nedžiugina. 

Blumendalio gyventojas Frank Bijl pro savo langus nebematys gražios pievos, nes toje vietoje stovės nauja pastotė. Tokiam statiniui specialaus leidimo nereikia, tačiau elektros kompanijos ir savivaldybės stengiasi rasti vietų, kur jos trukdytų mažiausiai. 

„Tai – labai nelengva, nes tenka ieškoti vietų užstatytose teritorijose. Pastotes galima įrengti lauke, bet jos aprūpina energija namus, tai reiškia, kad jos visada bus įrengtos netoli namų. Vargu, ar kam nors tai patinka“, – aiškino vietos savivaldos atstovas Nico Heijink. 

Pastotės labai reikalingos energetikos pertvarkai, nes visuose Nyderlanduose papildomai reikia 50 tūkst. transformatorinių.  

„Tam tikrose vietose pastotės yra gražiai pastatytos prie tvoros, tačiau galite įsivaizduoti, kad kaimynystėje, kur mažai vietos, jas vis vien reikia pastatyti, o be jų negalėsime šildyti namų“, – teigė elektros kompanijos atstovas Huibert Baud. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Savo ruožtu Frankas, gyvenantis dar prieškarinės statybos rajone, vis dar abejoja dėl naujų elektrinių namų šildymo metodų.  

„Čia stovi daugiausia vieno aukšto namai, o senesnių namų neįmanoma apšiltinti. Vargu, ar jiems tiks šilumos siurbliai“, – kalbėjo Blumendalio gyventojas F. Bijl. 

Kita vertus, elektrinis šildymas sparčiai tobulėja. Olandai vis vien prie jo pereis. Net jei tam reikės daugiau pastočių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių