Įpykęs D. Trumpas: informatoriui padėjęs asmuo yra „beveik šnipas“

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį užsipuolė žmogų, kuris suteikė informacijos pranešėjui, apkaltinusiam JAV prezidentą piktnaudžiavimu aukščiausiu šalies postu dėl politinės naudos.

Pasak prezidento, tas asmuo yra „beveik šnipas“, galėjęs įvykdyti išdavystę, už kurią skiriama mirties bausmė.

Po šių D. Trumpo komentarų keli demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų komitetų pirmininkai perspėjo prezidentą „nebauginti liudytojų“.

Apkaltos pavojaus persekiojamas D. Trumpas Niujorke kalbėjo Amerikos diplomatams ir jų šeimų nariams, įskaitant vaikus, per privatų renginį JAV misijos Jungtinėse Tautose darbuotojams, kai užsipuolė tuos, kas padėjo jo kaltintojui.

D. Trumpas atkreipė dėmesį, kad informatorius ne pats surinko informaciją apie įtariamą prezidento piktnaudžiavimą postu.

„Kas tas žmogus, kuris suteikė paslapčių viešintojui šią informaciją? Nes tai beveik šnipas, – sakė D. Trumpas. – Žinot, ką darydavome senais laikais, kai buvome sumanūs, taip? Šnipai ir išdavystė? Tvarkydavomės su tuo kiek kitaip, nei dabar.“

Prezidento komentarų įrašą gavo ir paskelbė laikraštis „Los Angeles Times“.

Oficialiame skunde žvalgybininkų bendruomenės generaliniam inspektoriui informatorius rašė: „Aš nebuvau tiesioginis daugumos aprašytų įvykių liudininkas.“ Tačiau jis nurodė pastaruosius keturis mėnesius gaudavęs informacijos iš daugelio JAV vyriausybės pareigūnų, maniusių, jog D. Trumpas „naudojasi savo posto įtaka, kad prašytų užsienio valstybės kišimosi į 2020 metų JAV rinkimus“.

Informatoriui kolegų pasakojimai atrodė patikimi, nes „beveik visais atvejais daug pareigūnų nupasakojo faktų modelius, kurie atitinka vienas kitą“.

Reiškiami įtarimai yra susiję su liepą įvykusiu telefoniniu pokalbiu, kurio metu D. Trumpas ragino naująjį Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį padėti tirti jo politinio varžovo, demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus Hunterio Bideno (Hanterio Baideno) veiklą. D. Trumpas tvirtina, kad šis pokalbis buvo „absoliučiai tobulas“, ir sako nepadaręs nieko bloga.

Trečiadienį Niujorke susitikęs su D. Trumpu, V. Zelenskis sakė, kad „niekas jo nespaudė“ per tą „normalų pokalbį“ su JAV prezidentu.

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelousi) antradienį pasidavė savo frakcijos spaudimui ir paskelbė D. Trumpo apkaltos tyrimo pradžią. Priežastimis ji nurodė nerimą dėl pranešimų, kad D. Trumpas kreipėsi į užsienio valstybę prašydamas politinės pagalbos, ir administracijos atsisakymą atsiųsti informatoriaus skundą Kongresui, nors pagal įstatymą tai turėtų būti padaryta.

Baltieji rūmai trečiadienį paskelbė D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio stenogramos dalis. Tą pačią dieną informatoriaus skundas buvo nusiųstas Kongresui. Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetas ketvirtadienį paskelbė redaguotą skundo versiją.

Po D. Trumpo ketvirtadienio komentarų renginyje Niujorke Atstovų Rūmų Užsienio reikalų, Žvalgybos ir Priežiūros komitetų pirmininkai demokratai perspėjo prezidentą švelninti savo komentarų toną, nes šie komitetai siekia išklausyti informatorių ir kitus skunde minimus asmenis.

„Prezidento šiandienos komentarai prilygsta peiktinam liudytojų bauginimui ir bandymui trukdyti Kongreso apkaltos tyrimui“, – sakoma bendrame Elioto Engelo, Adamo Schiffo (Adamo Šifo) ir Elijah Cummingso (Elaidžos Kamingso) pareiškime.

„Mūsų šalies lyderio grasinimai smurtu daro šiurpinantį poveikį visam paslapčių viešinimo procesui ir turi sunkių pasekmių mūsų demokratijai bei nacionaliniam saugumui“, – sakoma pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paralelė

Paralelė portretas
"Beveik šnipas" labai jau panašu į "beveik neščias".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių