Ispanijos premjeras skelbia liekantis poste

  • Teksto dydis:

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) pirmadienį paskelbė, kad liks savo poste, nors grasino atsistatydinti dėl, jo žodžiais, dešiniųjų vykdomos politinio puldinėjimo kampanijos.

„Nusprendžiau likti“, – pareiškė jis per nekantriai lauktą viešą kalbą, pasakytą po penkias dienas trukusios tylos.

Ši tyla prasidėjo teismui trečiadienį paskelbus, kad atliekamas tyrimas dėl ministro pirmininko žmonos Begonos Gomez (Begonos Gomes), įtariamos korupcijos.

Nuo 2018 metų premjero pareigas einantis 52-iejų socialistų partijos lyderis trečiadienį parašė laišką visuomenei, kuriame pranešė, kad skirs laiko apsvarstyti galimą atsistatydinimą po to, kai Madrido teismas paskelbė pradėjęs tyrimą dėl jo žmonos.

P. Sanchezas, paneigęs, kad šis žingsnis buvo politinis išskaičiavimas, pareiškė, kad jam reikia laiko apmąstyti didėjančią poliarizaciją politikoje, kurią, pasak jo, vis labiau skatina „sąmoninga dezinformacija“.

„Pernelyg ilgai leidome visam šiam purvui gadinti mūsų politinį ir visuomeninį gyvenimą toksiškais metodais, kurie dar prieš kelerius metus būtų neįsivaizduojami [...]. Ar tikrai to linkime Ispanijai?“ – retoriškai klausė jis.

„Veikiau vedamas aiškaus įsitikinimo: arba mes pasakysime, kad jau gana, arba ši viešojo gyvenimo degradacija nulems mūsų ateitį ir pasmerks mus kaip šalį“, – teigė jis.

Jis pridūrė, kad lemiamą įtaką jo sprendimui likti ministro pirmininko poste turėjo žmonės, masiškai susirinkę prie jo Socialistų partijos būstinės Madride ir skandavę: „Pedro, pasilik!“

Prokuratūra ketvirtadienį paprašė nutraukti tyrimą, susijusį su B. Gomez, tačiau P. Sanchezas, kuris įpratęs naudoti politinius žaidimus, apdairiai tylėjo.

Vyriausybės vadovas negali išsišokti kaip paauglys ir priversti visus bėgioti paskui jį, maldaujant jo neišeiti ir nesupykti.

Ketvirtadienį jis turėjo pradėti savo partijos kampaniją prieš gegužės 12 dieną Katalonijoje vyksiančius regioninius rinkimus, kuriuose jo vadovaujami socialistai tikisi išstumti nepriklausomybę remiančias jėgas iš valdžios.

Pašiepiamas politikas

Teismas pradėjo tyrimą dėl P. Sanchezo žmonos, reaguodamas į antikorupcinės grupės „Manos Limpias“ („Švarios rankos“), kurios vadovas yra susijęs su kraštutiniais dešiniaisiais, skundą.

Netrukus po to, kai socialiniame tinkle „X“ buvo išplatintas P. Sanchezo laiškas, ši grupė, anksčiau pateikusi daugybę nesėkmingų ieškinių prieš politikus, pareiškė, kad savo skundą grindžia žiniasklaidos pranešimais ir negali garantuoti už  jų autentiškumą.

Nors teismas bylos detalių neatskleidė, interneto naujienų svetainė „El Confidencial“ paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad B. Gomez atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl ryšių su keliomis privačiomis bendrovėmis, galiausiai iš vyriausybės gavusiomis lėšų ir sutarčių.

Dešiniojo sparno oponentai ir žiniasklaida nemėgsta P. Sanchezo, nes jo mažumos vyriausybė, priimdama įstatymus, remiasi kraštutinių kairiųjų ir katalonų bei baskų separatistų partijų parama.

Juos ypač papiktino jo sprendimas suteikti amnestiją šimtams Katalonijos separatistų, kuriems iškeltos bylos dėl dalyvavimo nepavykusiame bandyme 2017 metais paskelbti regiono nepriklausomybę.

Šį amnestijos įstatymo projektą, kurio mainais už paramą ministro pirmininko P. Sanchezo koalicijai reikalauja Katalonijos partijos, vis dar turi galutinai patvirtinti parlamentas.

Opozicija nuo trečiadienio šaiposi iš P. Sanchezo sprendimo atsitraukti nuo viešųjų pareigų ir vadina tai bandymu sutelkti savo šalininkus.

„Vyriausybės vadovas negali išsišokti kaip paauglys ir priversti visus bėgioti paskui jį, maldaujant jo neišeiti ir nesupykti“, – ketvirtadienį sakė dešiniosios opozicinės Liaudies partijos (PP) lyderis Alberto Nunezas Feijoo (Albertas Nunjesas Feichas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių