J. Stoltenbergas: NATO šalys sutinka atsiųsti Ukrainai daugiau oro gynybos sistemų

NATO šalys sutiko suteikti Ukrainai daugiau oro gynybos priemonių, Kyjivui prašant pažangių sistemų Rusijos atakoms atremti, penktadienį pareiškė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

„NATO gynybos ministrai susitarė ... teikti tolesnę karinę paramą, įskaitant daugiau oro gynybos priemonių“, – sakė J. Stoltenbergas po virtualių derybų su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„NATO nustatė esamus pajėgumus visame Aljanse, ir yra sistemų, kurios gali būti suteiktos Ukrainai. Todėl tikiuosi, kad netrukus bus paskelbta naujų pranešimų dėl oro gynybos pajėgumų Ukrainai“, – pareiškė jis.

Ukraina primygtinai ragina Vakarų sąjungininkus atsiųsti daugiau oro gynybos priemonių, nes šaliai sunkiai sekasi atremti pastarosiomis savaitėmis padažnėjusias Rusijos atakas prieš jos infrastruktūrą.

Kyjivas visų pirma ragina perduoti daugiau JAV sukurtų sistemų „Patriot“, galinčių numušti Rusijos hipergarsines raketas.

J. Stoltenbergas sakė, kad NATO šalių atsargose yra „Patriot“, taip pat Prancūzijos ir Italijos SAMP/T sistemų, kurios gali būti perduotos Ukrainai.

Tačiau jis negalėjo pasakyti, ar NATO gynybos ministrai per susitikimą prisiėmė konkrečių įsipareigojimų.

Vokietija anksčiau šią savaitę paskelbė, kad be dviejų jau pristatytų sistemų „Patriot“, Ukrainai papildomai perduos dar vieną tokią sistemą.

Pareigūnai teigia, kad Aljanse sistemų „Patriot“ turi JAV, Vokietija, Nyderlandai, Ispanija, Graikija, Rumunija ir Lenkija.

JAV įstatymų leidėjai šeštadienį balsuos dėl ilgai atidėlioto beveik 61 mlrd. dolerių (57 mlrd. eurų) pagalbos Ukrainai paketo, kuris, kaip tikisi sąjungininkai, atnaujins Vašingtono paramos srautą.

„Tikiuosi, kad įstatymo projektas [dėl pagalbos Ukrainai paketo] bus priimtas be tolesnio delsimo“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis pažymėjo, kad ministrai taip pat aptarė „daugelį kitų neatidėliotinų Kyjivo poreikių“, įskaitant artilerijos sviedinius, ilgesnio nuotolio raketas ir bepiločius orlaivius.

„Kiekviena NATO sąjungininkė nuspręs, ką suteikti. Keletas sąjungininkių per susitikimą prisiėmė konkrečius įsipareigojimus ir baigia rengti įnašus, apie kuriuos, tikiuosi, netrukus bus paskelbta“, – pridūrė J. Stoltenbergas.


Šiame straipsnyje: Jensas StoltenbergasNATO šalysoro gynybos sistemoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių