JK pažadėjo skirti apie 580 mln. eurų Ukrainai paremti

Jungtinė Karalystė antradienį pažadėjo Ukrainai papildomai skirti 500 mln. svarų sterlingų (580 mln. eurų) naujoms karinėms atsargoms įsigyti, įskaitant ilgojo nuotolio raketas ir šaudmenis, tuo metu, kai Ukrainai sunkiai sekasi sulaikyti besiveržiančias Rusijos pajėgas rytinėje fronto linijoje per jau trečius metus vykstantį karą.

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) antradienio rytą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pranešė apie naują pagalbą ir patikino jį, kad „Jungtinė Karalystė tvirtai remia Ukrainos gynybą nuo brutalių ir ekspansionistinių Rusijos ambicijų“, paskelbė premjero biuras.

Vėliau antradienį R. Sunakas vyko į Varšuvą susitikti su Lenkijos ministru pirmininku Donaldu Tusku ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu derėtis dėl tolesnės pagalbos Ukrainai.

Prieš vizitą Jungtinės Karalystės vyriausybė pranešė, kad R. Sunakas paskelbs apie 500 mln. svarų sterlingų vertės naują JK karinės pagalbos paketą, į kurį įtraukta 400 transporto priemonių, 60 laivų, 1,6 tūkst. šaudmenų ir 4 mln. šovinių.

Į pagalbos paketą bus įtrauktos britų ilgojo nuotolio raketos „Storm Shadow“, kurios, kaip įrodyta, gali efektyviai smogti į rusų taikinius.

„Prezidentas V. Zelenskis padėkojo ministrui pirmininkui už nuolatinę JK paramą, sakydamas, kad nauja karinė pagalba bus labai svarbi eiliniams ukrainiečiams, kovojantiems fronte ir ginantiems savo šalį“, – sakoma Dauningo gatvės pranešime.

Pranešimas paskelbtas praėjus trims dienoms po to, kai JAV Atstovų Rūmai patvirtino ilgai atidėliotą beveik 61 mlrd. JAV dolerių pagalbos (57,3 mlrd. eurų) paketą, Amerikos įstatymų leidėjams skubant suteikti naują JAV paramą karo nualintai sąjungininkei.

Tačiau Dauningo gatvė nenurodė, ar pagalba bus suteikta nedelsiant. V. Zelenskis ne kartą prašė didesnės tarptautinės pagalbos, perspėdamas, kad be jos jo šalis pralaimės karą.

Kongresui šešis mėnesius delsus priimti pagalbos paketą, Ukrainos pajėgos iš paskutiniųjų normavo savo amuniciją, o tuo iš karto pasinaudojo Rusija – užėmė Avdijivką ir šiuo metu artėja prie Časiv Jaro, taip pat esančio Donecko srityje. 


Šiame straipsnyje: Jungtinė Karalystėparama Ukrainai580 milijonųkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių