Kinija kritikuoja šnipinėjimu įtariamo europarlamentaro padėjėjo sulaikymą

  • Teksto dydis:

Pekinas antradienį pareiškė, kad šnipinėjimu įtariamo Vokietijos kraštutinių dešiniųjų politiko ir Europos Parlamento (EP) nario padėjėjo sulaikymu siekiama šmeižti ir engti Kiniją.

„Žinome apie pranešimus ir su jais susijusį triukšmą“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas (Vang Venbinas) ir pridūrė: „Tokio triukšmo tikslas labai akivaizdus [...] siekiama apšmeižti ir nuslopinti Kiniją bei sugriauti Kinijos ir Europos bendradarbiavimo atmosferą.“

Vyras, įvardytas tik kaip Jianas G. (Džianas G.), kaltinamas šnipinėjęs Kinijos opozicijos atstovus Vokietijoje ir dalijęsis informacija su Kinijos žvalgybos tarnyba, sakoma federalinių prokurorų pareiškime.

Wang Wenbinas, paklaustas apie šiuos kaltinimus, pabrėžė, kad „iš tiesų pastaruoju metu visiems aišku, kad vadinamoji Kinijos šnipinėjimo grėsmės teorija nėra naujas dalykas Europos viešojoje nuomonėje“.

„Pastaraisiais metais prieš Kinijos ir Europos aukšto lygio bendravimą ir po jo dažnai iškyla naujo triukšmo“, – pridūrė jis.

Apie EP nario padėjėjo sulaikymą pranešta kitą dieną po to, kai Vokietijoje atskiroje byloje buvo sulaikyti trys vokiečiai, įtariami šnipinėję Kinijai.

Jungtinėje Karalystėje dar du vyrai apkaltinti 2021–2023 metais Pekinui perdavę įvairius daiktus, užrašus, dokumentus ar informaciją.

„Norime pabrėžti, kad Kinija visada laikėsi abipusės pagarbos ir nesikišimo į kitų šalių vidaus reikalus principo, kad bendradarbiautų su viso pasaulio šalimis, taip pat ir Europoje“, – sakė atstovas spaudai.

„Tikimės, kad atitinkami Vokietijos darbuotojai atsisakys Šaltojo karo laikų mentaliteto ir nustos naudotis vadinamąja šnipinėjimo grėsme, kad užsiimtų prieš Kiniją nukreipta politine manipuliacija“, – pridūrė jis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių