Latvija nutarė atsisakyti rusų kaip antrosios užsienio kalbos mokyklose

Latvijos vyriausybė antradienį priėmė sprendimą dėl laipsniško rusų kaip antrosios užsienio kalbos dėstymo atsisakymo šalies mokyklose.

Šiuo metu Latvijoje moksleiviai mokosi anglų kaip pirmąją užsienio kalbą nuo pat mokslų pradžios, o antroji užsienio kalba pradedama dėstyti ketvirtoje klasėje.

Teoriškai, moksleiviai galėtų rinktis prancūzų, vokiečių ar kurią nors kitą kalbą, tačiau praktiškai jie dažnai neturi kito pasirinkimo kaip tik mokytis rusų kalbos, mat trūksta kitų kalbų mokytojų.

Švietimo ir mokslo ministerijos teigimu, rusų kaip antroji užsienio kalba dėstoma kone pusėje Latvijos mokyklų. Kai kuriose mokymo įstaigose nėra alternatyvų šiam mokomajam dalykui.

Kaip nurodo ministerija, nuo 2026/2027 mokslo metų mokyklos privalės palaipsniui siūlyti moksleiviams kaip antrą užsienio kalbą mokytis vieną iš oficialių Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės kalbų arba užsienio kalbą, reglamentuojamą tarpvyriausybiniais susitarimais dėl švietimo. Rusų kalbos tarp jų nėra.

Švietimo ir mokslo ministrė Anda Čakša pažymi, kad tokiu sprendimu Latvija patvirtina priklausanti Europos kultūrinei erdvei ir besilaikanti demokratinio pasaulio vertybių.

„Po kruviniausio šiame amžiuje Rusijos pradėto karo, genocido prieš ukrainiečių tautą, rusų kalba kaip privaloma antroji užsienio kalba tapo nepriimtina didelei daliai Latvijos visuomenės. Todėl natūralu, kad visuomenės švietimo plėtros kelią grindžiame Europos kultūrine erdvė ir vertybėmis“, – pabrėžė ministrė.

Pažymima, kad sprendimas neapribos teisių mokinių teisės išsaugoti ir plėtoti savo kalbos, etninį ir kultūrinį tapatumą.

Artimiausiu metu, kaip pažymėjo Latvijos vyriausybės spaudos tarnyba, Latvijos Saeima per trečiąjį svarstymą turėtų pritarti analogiškoms Švietimo įstatymo pataisoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pagarba broliukams , Lietuva tik padlaižauja burliokams, ką tik buvau rigoje, daugumoje parduotuvių viskas tik latviškai o lietuvių valdomam Akropolije po latviškos iškabos kabo rusiška, Lietuviai dergia Lietuvos varda kur Tik beimanydami, išvažiavai I kaimynine šali, pamatei žmogu su šunim , žinok tai lietuvis. Isišokeliu debilu tauta , visur kaip šunis, apipult aplot o paskui slėptis už šeimininko nugaros.neveltui Lietuvoj šuo kaip ir Indijoj karve yra šventas gyvulys.

Anonimas

Anonimas portretas
Tik mūsiškiai tūpčioja… kažko! Šaunuoliai latviai. Pagarba
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių