Moldovos policija pranešė konfiskavusi milijoną dolerių po opozicinių partijų susirinkimo Maskvoje

Moldovos policija antradienį pranešė konfiskavusi 1 mln. dolerių iš asmenų, grįžusių iš Maskvoje vykusio Moldovos prorusiškų opozicinių partijų susitikimo, ir įvardijo pinigus „neteisėtu politiniu finansavimu“.

Moldova dažnai kaltina Kremlių, kad šis bando kurstyti įtampą 2,6 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Naktį į antradienį apie 150 moldavų – dauguma jų Kišiniovo oro uoste – buvo apieškoti, žurnalistams sakė policijos viršininkas Viktoras Černauteanu. Nė vienas apieškotasis nebuvo sulaikytas.

Iš viso buvo konfiskuota daugiau kaip 20 mln. moldaviškų lėjų (apie 1 mln. JAV dolerių); policija tai apibūdino kaip „neteisėto politinių partijų finansavimo iš tamsių šaltinių schemą“.

Taip pat konfiskuota su Maskvos renginiu susijusi atributika – puodeliai, kepuraitės, užrašų knygelės ir marškinėliai.

Maskvos renginyje partijos paskelbė apie politinio bloko „Pergalė“ sukūrimą prieš Moldovos prezidento rinkimus ir spalio mėnesį vyksiantį referendumą dėl narystės ES.

Antivyriausybinio bloko lyderiai pasmerkė kratas kaip priekabiavimą. Prorusiškos Atsinaujinimo partijos įstatymų leidėja Irina Lozovan pavadino tai „didžiule klaida“.

Blokas yra susibūręs aplink pabėgusį prorusišką oligarchą Ilaną Šorą, kuris už akių buvo nuteistas už sukčiavimą.

Kišiniovas siekia uždrausti I. Šoro opozicinę partiją, kurią kaltina veikimu prieš šalies nacionalinius interesus.

Moldovos prezidentės Majos Sandu administracijos vadovas Adrianas Balutelis „Telegram“ žinutėje į Maskvos renginį susirinkusius politikus pavadino „aukščiausiais Kremliaus režimo tarnais“.

Laikinai einantis Generalinės prokuratūros vadovo pareigas Ionas Munteanu sakė, kad sekmadienį į Maskvą vykusių politikų atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl tarimų „tėvynės išdavyste“.

Už šį nusikaltimą gresia iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Mūsų požiūriu, šis veiksmas turi tendenciją kelti grėsmę valstybės saugumui“, – sakė I. Munteanu Kišiniovo televizijos kanalui PROTV.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
O mes visokias Tichanauskienes ir Volkus laikom... Kad tik prieš mus pačius viskas neatsisuktu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių