NATO neketina išplėsti branduolinio ginklo dislokavimo į kitas šalis

NATO, pasak generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo, neketina kitose šalyse narėse dislokuoti branduolinių ginklų.

Nėra planų  išplėsti branduolinio dalijimosi programos, sakė jis antradienį kartu su britų premjeru Rishiu Sunaku susitikęs su Lenkijoje dislokuotais britų kariais.

Pirmadienį Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda dar kartą patvirtino, kad jo šalis pasirengusi priimti JAV branduolinius ginklus. „Jei mūsų sąjungininkai nuspręstų pagal branduolinio dalijimosi programą dislokuoti branduolinius ginklus ir mūsų teritorijoje, kad sustiprintų NATO rytinį flangą, mes tam pasirengę“, – sakė jis interviu laikraščiui „Fakt“. Ir A. Duda, ir jo patarėjas saugumo klausimais jau praeityje yra išsakę tokius svarstymus. Lenkijoje prezidentas yra vyriausias ginkluotųjų pajėgų vadas.

ES ir NATO šalis Lenkija yra viena artimiausių Rusijos užpultos Ukrainos karinių sąjungininkių. Ji taip pat ribojasi su Rusijos Kaliningrado sritimi ir Maskvos sąjungininke Baltarusija.

JAV daug dešimtmečių keliose Europos šalyse yra dislokavusios branduolinį ginklą. Tačiau oficialių duomenų apie tai nėra – manoma, kad šių ginklų yra Vokietijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Italijoje ir Turkijoje. JAV vyriausybė kol kas nėra užsiminusi, kad svarsto dislokuoti branduolinius ginklus Rytų Europoje – Maskva tai tikriausiai suprastų kaip tiesioginę provokaciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių