Pareigūnas: JAV viliasi, kad Vokietija pradės Ukrainai tiekti didelio nuotolio raketas

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos tikisi, kad jų ir sąjungininkių sprendimai siųsti Ukrainai didelio nuotolio raketas gali paskatinti panašių veiksmų imtis ir Vokietiją, iki šiol atsisakančią Kyjivui suteikti savo raketų „Taurus“, ketvirtadienį sakė vienas JAV pareigūnas.

Trečiadienį Vašingtonas patvirtino, kad kovo mėnesį slapta Ukrainai išsiuntė didelio nuotolio raketų ATACMS, kurių veikimo nuotolis yra 300 kilometrų. Prancūzija ir Jungtinė Karalystė nuo praėjusių metų gegužės tiekia Ukrainai sparnuotąsias raketas SCALP („Storm Shadow“), kurių veikimo nuotolis yra apie 250 kilometrų.

„Kalbant apie „Taurus“ [...], tai būtų Vokietijos sprendimas“, – žurnalistams sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs aukšto rango JAV gynybos pareigūnas, paklaustas, ar ATACMS tiekimas gali atverti kelią raketų „Taurus“ siuntimui į Ukrainą.

„Tačiau mes tikrai tikimės, jog tai, kad JAV suteikė ATACMS, o JK ir Prancūzija anksčiau nusprendė tiekti tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas, bus svarbus veiksnys“, – pridūrė pareigūnas.

Kyjivas jau seniai siekia, kad Berlynas aprūpintų jį „Taurus“ raketomis, kurios gali pasiekti taikinius iki 500 km atstumu, ir taip padėtų kovoti su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Tačiau Vokietija atsisako siųsti šias raketas, baimindamasi, kad tai paskatins daugiau nei dvejus metus trunkančio karo eskalaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių