Prieš JK Gynybos ministeriją surengta kibernetinė ataka

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija buvo didelio masto kibernetinės atakos, apėmusios ginkluotųjų pajėgų narių pavardes ir banko duomenis, taikinys, antradienį patvirtino vyriausybės ministras.

Darbo ir pensijų ministras Melas Stride'as sakė, kad ataka buvo nukreipta prieš sistemą, kurią valdo išorės įmonė, bet vis tiek tai yra „itin rimtas reikalas“.

Buvęs ministras Tobiasas Ellwoodas sakė, kad taikinys buvo trečiosios šalies darbo užmokesčio apskaičiavimo sistema, kurią naudojo Gynybos ministerija, ir yra požymių, kad kibernetinę ataką galėjo surengti Kinija.

„Tai, kad nusitaikyta į pavardes darbo užmokesčio sistemoje ir aptarnaujančio personalo banko duomenis, rodo į Kiniją, nes tai gali būti dalis plano, strategijos pamatyti, kas gali būti paveiktas“, – BBC radijui sakė buvęs karys ir buvęs parlamento gynybos komiteto pirmininkas.

Manoma, kad kai kuriais atvejais duomenų saugumo pažeidimas apėmė tarnaujančių ir buvusių ginkluotųjų pajėgų narių asmeninius adresus.

M. Stride'as sakė televizijai „Sky News“, pirmajai pranešusiai apie pažeidimą, kad Gynybos ministerija veikė „labai greitai“ ir išjungė duomenų bazę. Tačiau vyriausybė šiuo metu nekaltina Pekino, sakė jis. „Tai prielaida (...) šią akimirką mes to nesakome“, – pridūrė jis.

Kovo mėnesį Jungtinės Karalystė vyriausybė apkaltino Kiniją nusitaikius į rinkimų komisiją ir įstatymų leidėjų elektroninio pašto paskyras. Ataka prieš rinkimų komisiją buvo nustatyta 2022 m. spalį, tačiau pirmą kartą įsilaužėliai galėjo pasiekti komisijos sistemas daugiau nei prieš metus. Kinija kaip „piktybinį šmeižtą“ atmetė tokius kaltinimus.

Antradienį Kinija taip pat „visiška nesąmone“ vadino kaltinimus, kad ji yra atsakinga už didelio masto kibernetinę ataką prieš Didžiosios Britanijos gynybos ministeriją. „Atitinkamų Didžiosios Britanijos politikų pasisakymai yra visiška nesąmonė“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas ir pridūrė: „Kinija visada tvirtai pasisakė ir kovojo su visų tipų kibernetinėms atakoms“.

Gynybos sekretorius Grantas Shappsas vėliau antradienį pateiks parlamentui daugiau informacijos apie Gynybos ministerijos duomenų pažeidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių