Rusijos teismas liepė uždaryti gerbiamą žmogaus teisių organizaciją

Rusijos Aukščiausiasis Teismas penktadienį nusprendė, kad veiklą turi nutraukti viena gerbiama žmogaus teisių organizacija, dirbanti šalyje daugiau kaip du dešimtmečius, pranešė jos vadovas.

„Skųsime šią nutartį ir taip pat kreipsimės į Europos Žmogaus Teisių Teismą“, – pareiškė judėjimo „Už žmogaus teises“ vadovas Levas Ponomariovas.

Jis taip pat sakė, kad judėjimas tęs savo veiklą Rusijoje, nepaisant teismo sprendimo.

„Žinoma, tęsime savo darbą. Išsaugosime savo pagrindinį branduolį. Darbas bus tęsiamas tiek Maskvoje, tiek visoje Rusijoje“, – pabrėžė L. Ponomariovas.

„Teisingumo ministerija šiuo atveju buvo represinis organas“, – ministerijos kreipimąsi į teismą ir AT sprendimą komentavo judėjimo vadovas.

Jo teigimu, sprendimas likviduoti judėjimą yra „kerštas už teisių gynimo veiklą ir organizacijos poziciją įvairiose srityse“.

„Laikau tai signalu visoms užsienio agentėmis pripažintoms organizacijoms, kad ir jas likviduos“, – pareiškė L. Ponomariovas.

„Už žmogaus teises“ vasarį buvo įtraukta į „užsienio agenčių“ registrą. 2012-aisiais Rusija priėmė įstatymą, kuriuo iš užsienio finansuojamos nevyriausybinės organizacijos įpareigojamos registruotis kaip „užsienio agentės“. Kritikai teigia, kad tokia priemonė tyčia pakertama Rusijos pilietinė visuomenė.

1997 metais įkurtas judėjimas „Už žmogaus teises“ yra viena seniausių Rusijos žmogaus teisių organizacijų. Jos misija yra skatinti įstatymo viršenybės principus ir pilietinės visuomenės veiklą.

78-erių L. Ponomariovas yra vienas žinomiausių šalies aktyvistų. Praėjusį gruodį jis daugiau kaip dvi savaites praleido areštinėje už raginimus dalyvauti nesankcionuotame mitinge Maskvoje.

Teisingumo ministerija į teismą kreipėsi dėl šių metų pradžioje atlikto patikrinimo, per kurį esą paaiškėjo, kad „judėjimas vykdo veiklą šiurkščiai pažeisdamas Rusijos Federacijos įstatymus ir savo įstatus“.

Ministerijos ieškinyje tvirtinama, kad judėjimas nereagavo į reikalavimus panaikinti pažeidimus, o dalies jų esą neįmanoma panaikinti.

Taip pat jame sakoma, kad judėjimo vadovas L. Ponomariovas septynis kartus buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn dėl teisės aktų, susijusių su „užsienio agentėmis“ pripažintų organizacijų veikla, pažeidimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SAVI--- kovotojai uz zmogaus teises, be teismo

SAVI--- kovotojai uz  zmogaus  teises, be teismo   portretas
kalejimo kamerose laikomi jau daugiau kaip metai ..... o lietuviskos prostitutes gerkles paleide staugia ,kad rusai kalti .........

saunuoliai rusai

saunuoliai  rusai   portretas
ten ne ,,,zmogaus teisiu,,, o LGBT Soroso doleriais apmokama --gauja....

Jonce

Jonce portretas
".........." tai vadinama propaganda
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių