Skelbiant šių metų Pulitzerio premijų laureatus svarbią vietą užėmė karo Gazos Ruože tema

Svarbią vietą pirmadienį skelbiant 2024 metų Pulitzerio (Pulicerio) premijų laureatus užėmė karas Gazos Ruože – tarp apdovanojimų buvo ir speciali padėka žurnalistams, nušviečiantiems Izraelio ir islamistų judėjimo „Hamas“ konfliktą.

Leidinys „The New York Times“ pelnė premiją už platų ir informatyvų reportažų rengimą apie spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojų įvykdytą išpuolį Izraelio pietuose, taip pat už izraeliečių kariuomenės puolamojo atsako nušvietimą.

Tuo metu „Reuters“ gavo apdovanojimą už svarbiausių naujienų nuotraukas nušviečiant spalio 7-osios išpuolį ir Izraelio atsaką.

Specialia padėka buvo įvertinti žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai, nušviečiantys karą Gazos Ruože.

„Šis karas nusinešė ir poetų bei rašytojų gyvybes, – teigė komitetas. – Pulitzerio premijas skiriant žurnalistikos, meno ir literatūros kategorijose, mes pažymime neįkainojamų žmogiškosios patirties įrašų netektį.“

Premija taip pat įvertintas įkalintas Rusijos opozicijos politikas Vladimiras Kara-Murza, turintis skiltį laikraštyje „The Washington Post“.

Pirmadienį pasirodžiusiame pranešime spaudai teigiama, kad Pulitzerio premija V. Karai-Murzai paskirta „už aistringas skiltis, kurias jis rašė asmeniškai rizikuodamas, iš kalėjimo kameros perspėdamas apie prieštaravimo pasekmes Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje ir reikalaudamas demokratinės šalies ateities“.

Jis Rusijoje atlieka 25 metų laisvės atėmimo bausmę – ilgiausią iš visų įkalintų V. Putino kritikų – dėl kaltinimų išdavyste po to, kai savo kalboje Jungtinėse Valstijose pareiškė, kad Rusija įvykdė karo nusikaltimų prieš Ukrainą.

Kolumbijos universitete įteikiamų apdovanojimų laureatai paskelbti tuo metu, kai Niujorke įsikūrusi prestižinė įstaiga susiduria su neigiama kai kurių visuomenės narių reakcija dėl tvarkymosi su palestiniečius Gazos Ruože remiančių protestuotojų demonstracijomis.

Policija protestus malšina ir vykdo studentų sulaikymus, Baltiesiems rūmams nurodžius atkurti tvarką. Praėjusią savaitę policija išvaikė Kolumbijos universiteto teritorijoje stovyklą įrengusius protestuotojus.

Du studentų laikraščio redaktoriai savaitgalį paskelbtame straipsnyje aprašė šio universiteto administracijos vykdomą, kaip jie teigė, reportažų rengimo slopinimą, įskaitant policijos grasinimus sulaikyti ir universiteto reikalavimus perduoti vaizdo įrašus ir nuotraukas.

Kitais apdovanojimais buvo įvertinti JAV žurnalistų reportažai apie migrantų vaikų darbą, rasinę nelygybę teisinėje sistemoje ir smurtą naudojant ginklus.

Naujienų agentūros AFP fotografas Ademas Altanas pateko į karščiausių naujienų nuotraukų apdovanojimo finalą už kadrą, kurį užfiksavo po 2023-iųjų vasarį Turkiją sukrėtusio 7,8 balo žemės drebėjimo.

Nominuotoje nuotraukoje matyti, kaip tėvas laiko žuvusios dukters iš griuvėsių kyšančią ranką.

Autorė Jayne Anne Phillips (Džein En Filips) laimėjo grožinės literatūros apdovanojimą už romaną „Night Watch“ apie motiną ir dukrą JAV pilietinio karo metu ir po jo, o negrožinės literatūros apdovanojimas atiteko Nathano Thrallo (Neitano Trolo) knygai „A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy“.

Komitetas gyrė „puikiai aprašytą ir asmenišką gyvenimo Izraelio okupacijos sąlygomis Vakarų Krante vaizdą, papasakotą per palestiniečio tėvo, kurio penkiametis sūnus žūsta liepsnojančio mokyklinio autobuso avarijoje, izraeliečių ir palestiniečių gelbėtojų komandoms vėluojant dėl saugumo taisyklių, patirtį“.

Pulitzerio premija buvo įsteigta laikraščio leidėjo Josepho Pulitzerio (Džozefo Pulicerio) valia ir pirmą kartą įteikta 1917 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių