Ugniagesiai gelbėtojai skundžiasi kolegų trūkumu, prašo daugiau lėšų: du dirba už tris

Iki 15 ugniagesių gelbėtojų ketvirtadienį prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Vilniuje piketavo dėl tūkstančio darbuotojų trūkumo, nepakankamo finansavimo.

Perpiet netoli ministerijos susirinkę ugniagesiai laikė plakatus su užrašais: „Kiek dar taupysite žmonių saugumo sąskaita?“, „1000 ugniagesių stygius per 11 metų tapo norma“, „Kiek dar žaisime su ugnimi?“.

Ugniagesiai atsinešė ir panašiai į juos atrodančius manekenus, taip siekdami iliustruoti pareigūnų trūkumą, skambėjo greitosios pagalbos sirenos.

„Pagrindinis šitos protesto akcijos akcentas – tai, kad Valstybinei priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai trūksta tūkstančio ugniagesių gelbėtojų. Faktiškai kas trečio ugniagesio mes neturime. Tai yra du dirba už tris, o kartais ir penki už devynis“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Miroslavas Gerasimovičius.

„Tą problemą keliame jau eilę metų, bet ji nesprendžiama“, – pridūrė jis.

Vis dėlto profesinės sąjungos pirmininkas teigė, kad finansavimas didėja, problema – nepakankamas įsteigtų etatų skaičius.

„Profesija yra paklausi ir būtent Ugniagesių gelbėtojų mokykloje mes turime virš trijų kandidatų į vietą. Norinčiųjų tęsti tarnybą sulaukus galimybės išeiti į pensiją taip pat yra, tačiau būtent finansavimo galimybės neleidžia to padaryti – išlaikyti patyrusių pareigūnų“, – kalbėjo M. Gerasimovičius.

Kada išlipa dviese vietoj šešių iš automobilio, o žmonės tikisi pagalbos, kad reikės ir ištraukti, ir įeiti į ugnį, o jis turi laukti kito automobilio, nes į ugnį negali vienas įeiti. (...) Laukiama 10–15 minučių, o per 10–15 minučių namo nebūna ir gyvybės nebus, aišku.

Anot jo, pradedančio ugniagesio gelbėtojo alga nesiekia 900 eurų „į rankas“.

Tuo metu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė anksčiau ketvirtadienį sakė, kad šių pareigūnų atlyginimas siekia 1100 eurų „į rankas“.

Profsąjungos trečiadienį į ministeriją kreipėsi dėl papildomų 1,5 mln. eurų, kurie būtų skirti šių metų antram pusmečiui. Anot profsąjungos pirmininko, taip pat siekiama, kad papildomai ugniagesiams būtų skiriama po 3 mln. eurų kasmet penkerius metus.

„Tokiu būdu palaipsniui galėtume užpildyti trūkumą ir pasiekti tą standartą, kurį Vyriausybė ir patvirtino“, – kalbėjo M. Gerasimovičius.

Pasak profsąjungos pirmininko, VRM neišgirdus ugniagesių gelbėtojų prašymo, bus imtasi griežtesnių priemonių, tačiau kokių, jis nenurodė.

Pasikalbėti su ugniagesiais piketo metu atvyko ir vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Jis pakartojo tai, ką anksčiau ketvirtadienį sakė A. Bilotaitė – apie 30 proc. išaugusį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento biudžetą.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad su sulig nauju Vidaus tarnybos statuto priėmimu darbo užmokestis per mūsų visas tarnybas statutines vidutiniškai didėjo apie 10 proc., palyginus šių metų kovą su 2023 metų bet kuriuo mėnesiu“, – sakė viceministras.

Paprašytas nurodyti, kuriose srityse ugniagesių gelbėtojų situacija yra blogiausia, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas atsakė: „Visur“.

„Galite nuvažiuoti į bet kurią statutinę tarnybą, komandą ir tikrai nerasite nė vienos gaisrinės mašinos, kad būtų šešios sėdimos vietos ir visos būtų užimtos“, – teigė jis.

Anot jo, ugniagesiai gelbėtojai susiduria su dideliu nuolatiniu krūviu, sveikatos problemomis.

„Kada išlipa dviese vietoj šešių iš automobilio, o žmonės tikisi pagalbos, kad reikės ir ištraukti, ir įeiti į ugnį, o jis turi laukti kito automobilio, nes į ugnį negali vienas įeiti. (...) Laukiama 10–15 minučių, o per 10–15 minučių namo nebūna ir gyvybės nebus, aišku“, – kalbėjo S. Džiautas.

Profsąjungos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje dirba apie 4 tūkst. ugniagesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gereja ! DDDD

Ka ka

Ka ka portretas
Uztektu ir vieno armonauto. Papustu zoles pasuokinetu ir kadanors lietus uzgesintu miesta

Taigi

Taigi portretas
Svarbu koncervatroliai nestreikuoja užtenka jiems ruskiai moka uz kgb .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių