JAV ir Kanados vakaruose toliau siaučia didžiuliai miškų gaisrai

JAV ir Kanados vakaruose trečiadienį degė daugiau kaip 400 tūkst. ha miškų, o meteorologams karščių ir sausros atsitraukimo regione kol kas neprognozuoja.

Didelėse Kalifornijos dalyse paskelbti „raudono“ laipsnio įspėjimai, toliau degant keliems dideliems gaisrams. Vienas netoli Josemičio nacionalinio parko degantis gaisras, vadinamas Upės gaisru, dar nėra suvaldytas, sakė pareigūnai.

Ugniagesiai taip pat nerimauja dėl labiau į šiaurę siaučiančio Diksio gaisro.

Nors 2020-aisiais siautę miškų gaisrai buvo skaudžiausi Kalifornijai per pastaruosius dešimtmečius, 2021-ieji galbūt jau viršija tą rekordą.

Tačiau daugiausiai žalos ugnis daro kaimyninėje Oregono valstijoje. Dėl sausros ir stiprėjančių vėjų Butlego gaisras jau nusiaubė per 86 tūkst. ha ir privertė daug gyventojų evakuotis.

Miškų gaisrai plinta ir Kanadoje. Vakariniame regione, neseniai išgyvenusiame rekordinę karščio bangą, per pastarąsias dvi dienas paskelbta apie daugiau kaip 35 naujus gaisrus.

Vienas pagrindinių gaisrų apėmė daugiau kaip 40 tūkst. ha plotą, evakuoti žmonės iš beveik 900 namų.

Ekspertai mano, kad karščio banga buvo didesnė dėl pasaulinio atšilimo, o meteorologai artimiausiomis dienomis nežada jokio pagerėjimo.

Šiaurės Amerikos vakarinė dalis pateko į baisų užburtą ratą: išdžiūvusi žemė ir augalai didina oro temperatūrą, o didesnė temperatūra, pasikartojančios karščio bangos ir sumažėjęs kritulių kiekis yra tobulas derinys gaisrams.

Kanados rytuose pastarosiomis dienomis teko evakuoti 1 tūkst. žmonių, daugiausia autochtonų Ontarijuje.


Šiame straipsnyje: JAVKanadaMiškų gaisrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip puiku. Nebeloja užtat apie gaisrus Sibire. 400 000 hektarų - tai daug. 4000 kvadratinių kilometrų ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių