Plinta naujas plėšikavimo būdas – naudoja rūgštį

  • Teksto dydis:

Ne visada vagys į namus įsibrauna su laužtuvais ir atsuktuvais. Jie vis dažniau panaudoja azoto rūgštį, tuo keldami nemažą pavojų tiek sau, tiek apvogtų butų ar namų gyventojams.

Viename Berlyno daugiaaukštyje vagys per pastarąsias dienas pasidarbavo net tris kartus. Spynos neatlaikė vagių panaudotos azoto rūgšties, o gyventojai – sutrikę.

„Kaimynai, nors ir nenukentėjo, vis tiek jaučia nerimą, todėl, kad naudojama azoto rūgštis. Žinoma, yra ir bejėgiškumo jausmas, nes negali tinkamai nuo to apsisaugoti, nesvarbu, kad ir dešimt skirtingų spynų turėsi“, – teigė vyras.

Vagystės su rūgštimi – gana paprastos, bet pavojingos. Įsilaužėliai į durų spyną įpila bekvapės ir bespalvės azoto rūgšties, kuri tirpdo metalines detales. Prieš tai jie prilipdo į voratinklį panašių siūlų, kad patikrintų, ar butas gyvenamas. Jei siūlas ilgai išlieka nenutrauktas, tada ateina vagys, o ant slenksčio lieka tik rūgšties likučiai.  

„Azoto rūgštis palieka žalias dėmes, jeigu susiduria su kitomis medžiagomis,“ – sakė RTL reporterė Evelyn Rosar.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Hamburgo universiteto chemijos mokslų daktaras Christianas Wittenburgas aiškina, kad pakanka vos kelių lašų, jog vario gabaliukai pradėtų irti.

„Azoto rūgštis ypatinga tuo, kad ji oksiduoja, o tai reiškia, kad ji – labai agresyvi, ypač metalų atžvilgiu. Aiškiai matote, kaip vyksta reakcija, kaip metalo plokštelės pamažu tirpsta. Taip pat išskiriamos dujos, kurių negalima įkvėpti, nes jos nuodingos“, – aiškino chemikas C. Wittenburg.

Būtent šiomis rūgšties savybėmis pasinaudoja vagys, kad sunaikintų spynų mechanizmus, nebent jie būtų apsaugoti specialaus rūgšties nebijančio plastiko sluoksniu.

„Jei užtiško rūgšties, įskaitant azoto rūgštį, visada nedelsiant reikia nusiplauti dideliu kiekiu vandens ir po to būtinai pasikonsultuoti su gydytoju“, – kalbėjo C. Wittenburg.

Siekdami, kad tai nepasikartotų, gyventojai paraginti akyliau stebėti kaimynų duris ir perspėti vieni kitus, jei kas nors išvyksta ilgesniam laikui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

engineer

engineer portretas
tai įmetat dar vieną ar dvi elektronines spynas, kurios aplamai neturi jokios rakto skylės į išorę, tik spinų maitinimą reik per UPSą paduot

Nekliedesiai

Nekliedesiai portretas
Viska gali atrakinti, spynu pardavejai susije su gauja. Kol nera kameru bute, uzsirisi su siulu.Buvo- ne buvo... Nueisi i kavinuke- grisi su kamera po valgymo. Tave stebes is romos. Pardavejai vykdo gaujos usakymus, kur ka deti. Pasiskusi- isvez.

Yra kaip neturi buti

Yra kaip neturi buti portretas
Havanos sindromo veikla nedomina? ABC iki Z.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių