Europos žaidynėse – kautynės dėl olimpinių kelialapių

  • Teksto dydis:

Krepšinio, bokso ir netgi breiko atletai atstovaus Lietuvai netrukus startuosiančiose Europos sporto žaidynėse. Lenkijoje vyksiantis renginys taps didžiausiu šio sezono startu, kuriame jėgas išmėgins net 29 sporto šakų atstovai.

Rekordinis desantas

„Vykstame anksčiau, kad atidarytume sportininkų kaimelį, patikrintume sąlygas, nuvežtume medicinos ir kitą įrangą“, – dėstė Lietuvos misijos vadovas Einius Petkus.

Ketvirtadienį Vilniuje vykusiame Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Vykdomojo komiteto posėdyje buvo aptarti paskutiniai pasirengimo darbai. Šiandien LTOK Olimpinio sporto direkcijos vadovai E. Petkus ir Agnė Vanagienė išvyks į Krokuvą (Lenkija), kur kitą savaitę prasidės trečiosios Europos žaidynės.

Iš viso į Europos žaidynes keliaus 131 Lietuvos sportininkas. Tai – rekordinė rinktinė. Prieš ketverius metus Minske vykusiose žaidynėse mūsų šaliai atstovavo 72 atletai. Pirmieji sportininkai į Lenkiją išvažiuos šį sekmadienį.

„Nors dalyvių sąrašas jau patvirtintas, neabejojame, kad pokyčių rinktinės sudėtyje dar bus. Logistiškai šios žaidynės nebus lengvos, varžybos vyks aštuoniuose miestuose, sportininkai bus įsikūrę šešiuose kaimeliuose. Turime rūpesčių dėl organizacinio komiteto atsakymų operatyvumo, dar ne į visus klausimus atsakyta“, – pasakojo E. Petkus.

Bus ir garsenybių

Birželio 21– iepos 2 d. Krokuvoje mūsų šalies garbę gins net 43 lengvaatlečiai. Jėgas taip pat išmėgins trylika regbio žaidėjų, po aštuonis dziudo, baidarių ir kanojų sprinto, šiuolaikinės penkiakovės, bokso ir 3×3 krepšinio (moterų ir vyrų komandos) atstovus.

Be to, mūsų delegacijoje bus septyni fechtavimo, keturi padelio teniso, po tris baidarių ir kanojų slalomo, šuolių į vandenį ir triatlono, po du kalnų dviračių, BMX dviračių, šaudymo, tekvondo, šaudymo iš lanko ir po vieną badmintono, stalo teniso, breiko ir tekbolo atstovą.

Tarp sportininkų bus galima išvysti ir olimpinę čempionę, ir daugkartinius olimpinių žaidynių dalyvius, ir perspektyvų jaunimą. Žaidynių metu vyks kai kurių sporto šakų Europos čempionatai, bus kovojama dėl olimpinių kelialapių arba olimpinio reitingo taškų.

Visi į žaidynes vyksiantys sportininkai turės galimybę sveikatą pasitikrinti klinikos „Affidea“ sporto medicinos, mokslo ir tyrimų laboratorijoje „LTeam LAB“ ir „Medicina Practica“ laboratorijoje. Būsimieji dalyviai turėjo galimybę fizinę formą palaikyti sporto klubuose „Impuls“ ir „Lemon Gym“.

Akiratyje – Paryžius

Apie netrukus prasidėsiančias Europos žaidynes kalbėta ir Eurpos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) Vykdomojo komiteto posėdyje Paryžiuje (Prancūzija), jame dalyvavo olimpinė čempionė, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Kad ir kaip norėtume, negalime visko piešti tik šviesiomis spalvomis. Išties organizaciniam komitetui nebuvo lengva, pasiruošimui įtakos turėjo ir pandemijos padariniai, ir prasidėjęs karas. Tačiau tikimės, kad žaidynės praeis sklandžiai. Pasitikiu mūsų misijos vadovais, neabejoju, kad jie darys viską, kad sportininkams teliktų rūpintis savo rezultatais“, – sakė EOK viceprezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Paryžiuje taip pat vyko ir 43-iasis EOK seminaras, skirtas nacionaliniams olimpiniams komitetams. Šiemet daug dėmesio buvo skirta 2024 m. Paryžiaus olimpinėms žaidynėms pasiruošti, kalbėta ir apie 2026 m. Milano–Kortinos žiemos olimpiadą.

Liepos 23–29 d. Maribore (Slovėnija) laukia dar vienas svarbus renginys – Europos jaunimo vasaros olimpinis festivalis. LTOK vadovė gegužės pabaigoje dalyvavo simbolinės žaidynių taikos ugnies įžiebimo ceremonijoje.

„Tokiame festivalyje karjerą pradėjo ne vienas olimpietis. Pavyzdžiui, pernai vykusiame festivalyje aukso medalį laimėjęs sprinteris Danielius Vasiliauskas šiemet jau dalyvaus Europos žaidynėse“, – dėstė D. Gudzinevičiūtė.

Sudrebino Panevėžį

Olimpinis judėjimas Lietuvoje vasarą pradėjo su trenksmu. Birželio 3 d. Panevėžyje įvyko tradicinė Olimpinės dienos šventė.

Atsinaujinusioje Senvagėje miestiečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę išbandyti net 105 sporto ir pramogines veiklas, vyko devynių sporto šakų varžybos, o šventę vainikavo nemokamas Monikos Linkytės koncertas ir kino filmo seansas po atviru dangumi. Kitais metais Olimpinė diena vyks Šiauliuose.

„Galime pasidžiaugti, kad nors Olimpinė diena švenčiama visame pasaulyje, tokiu šventės formatu ir masiškumu esame išskirtiniai“, – pasakojo renginio organizatorius, Lietuvos olimpinio fondo renginių ir projektų vadovas Ignas Gibas.

Baigėsi ir olimpinio švietimo programų sezonas. Daugiau nei 450 dalyvių susirinko į tradicinį Olimpinio švietimo forumą. Tarptautinė vaikų gynimo diena paminėta Lietuvos Respublikos prezidentūros kiemelyje, kur įvyko Olimpinis piknikas. Antrus metus iš eilės pirmosios šalies ponios Dianos Nausėdienės ir LTOK iniciatyva subūrė daugiau nei 350 vaikų, tarp kurių ir 58 Lietuvoje apsigyvenę, Ukrainos centrą lankantys vaikai ir mokyklos „Gravitas Schola“ auklėtiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių