Šis seksualinio elgesio sutrikimas būdingas dažnam: žmogus gali „iškristi“ iš gyvenimo

  • Teksto dydis:

Daugiau nei du tūkstančiai lietuvių dalyvavo tarptautiniame seksualinio elgesio ypatumų tyrime. Atlikus tyrimus su 42 šalių gyventojais, nustatyta, kad gyventojai dažnu atveju turi kompulsyvaus seksualinio elgesio sutrikimus, praneša LNK.

Reportaže apie tai plačiau papasakojo Lietuvos psichologų sąjungos prezidentė Aina  Adomaitytė.

„Tai nėra kažkas tokio didelio, tai vienas iš esamų psichikos sutrikimų. Kai turime kitus sutrikimus, mes nebijome atkreipti dėmesio tiek į savo, tiek į artimųjų sveikatą ir kreipiamės pagalbos. O su šiuo sutrikimu mes turime labai didelę stigmą. Kai sutrikimas yra labai stiprus, žmogus beveik „iškrenta“ iš savo gyvenimo, iš visų savo veiklų, tik tada jis kreipiasi pagalbos“, – sakė A. Adomaitytė.

– Paprastais žodžiais, kas tai yra?

– Nesukontroliuojame savo impulsų. Tai nėra vien tik pornografijos žiūrėjimas, partnerių ieškojimas, savęs stimuliavimas, bet pagrindinis dalykas yra, kad žmogus nebepatiria pasitenkinimo. Jo ieškoma vis nauja forma ir niekad to nebūna gana. Žmogus to pasitenkinimo gali ieškoti net miego, darbo ar mokslo sąskaita.

– Ką parodė šis tarptautinis tyrimas?

– Parodė, kad labai maža dalis žmonių kreipiasi pagalbos. Žmogus gyvena šeimoje, bendruomenėje, todėl nukentėjusių asmenų skaičius yra didesnis, kuriuos paliečia šis sutrikimas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Tyrime buvo pateikti skaičiai, ką Lietuvoje jie rodo?

– Lietuvoje buvo apklausta virš dviejų tūkstančių gyventojų. Dar nėra labai smulkios informacijos. Nemažai lietuvių turi didelį sutrikimą.

– Kuriose šalyse situacija yra geriausia, kur blogiausia?

– Tikrai nereikėtų išskirti. Sutrikimas labai priklauso nuo šalių, nuo turimos sveikatos politikos, nuo psichikos sveikatos prieinamumo. Mes tik galime pasidžiaugti,  kad jau kalbame apie tai, o ne užsimerkiame. Iki šiol apie savo seksualinius sutrikimus buvom linkę nutylėti.

Jo ieškoma vis nauja forma ir niekad to nebūna gana. Žmogus to pasitenkinimo gali ieškoti net miego, darbo ar mokslo sąskaita.

– Kaip atpažinti tokį sutrikimą?

– Labai lengva atpažinti. Žmogus nebesukontroliuoja savo elgesio. Matosi, kad nukenčia ar darbas, ar studijos, ar laisvalaikis.

– Kiek žmonių drįsta kreiptis pagalbos?

– Kad ateitų būtent pasireiškus šiam sutrikimui, yra mažas procentas. Dažniausiai ateina dėl panikos atakų, tada pradėjus aiškintis per keletą sesijų, išsiaiškinama apie šį sutrikimą.

– Ar nežino, ar linkę slėpti žmonės?

– Linkę slėpti. Mes puikiai suprantame, kokių dalykų mes nesukontroliuojame. Tai gali būti maisto nesukontroliavimas. Mes suprantame, kad iškrentame iš bendros normos ir iš savo funkcionavimo. Bet nežinome, ką su tuo daryti ir bijome apie tai kalbėti.

– Koks yra gydymas?

– Medikamentinis gydymas dažniausiai jau būna paskutinis arba kai šalia būna kitų nusiskundimų, nemiga ar panikos atakos. Labiausiai efektyvi yra kognityvinė elgesio terapija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Psichologo geras komentaras,tikra tiesa,skaiciau tą knygą.Reikia baigti rodyti tokius filmus kuriuose tik seksas,juk gyvenimas nera tik seksas,ir tampymas savo organą at badymas morka.Nuo kasdienio susidūrimo apie tai daugiau kila noras save liesti o liesti save negalima nei vienai lyčiai ,nei kitai .Platus dalykas,kutis prasideda nuo vaikystės o suaugus tampa problema..Rašykite gerb.žurnalustai tą temą,bendraukite su medikais šią tema per TV .

Ačiū

Ačiū portretas
Pagaliaiu pradėjo rašyti .Mano vyras toks ir nežinau ką daryti.Jis vis ieško kitos ,namuose užsidaręs sėdi kitame kambaryje ir rankos vis kažką graibo ,daro po dekiu..As matau kad tai yra liga,jis nieko nenori dirbti tik aplink uzpakalius grabaliotis.Baisi problema o jis pats nenori tai pripažinti.S4nas žmogus ,72 metai,tai jau ne vyras ,pas ji nera vyriškumo ,kitaip sakant impotentas.Neduoranta kad jau viskas ,reikia ką kaip save kontroliuoti ir užsiimti kokiu tai darbu,kad nekankanti save.Man juokas ima ,dar atrado tokiu" mergelių " kurioms gieda ,kad vat senas ,bet kaip kuri eina su juo kol isitikina kad jau viskas.Kurisi moteriai patiks rsnkos pirštas,leizbietės tą pati daro.Nezinau kaip padėti žmogui ,nes jo galvoje tik vienas noras kurio patenkinti negalima.Naktim nemiega ,diena nepamirga jau čia didžiule problema maniškiams.Pas gydytojus neina,vaistu be jo išrašyti gydytoja negali.Tasykite tą temą ir ne tik ,skirkite laidoms per TV ,kalbekite,nes to tikrai reikia.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip gerai kad pagaliau pradėjo rašyti apie tai.Jaunimas gal supras ,kad seksas turi būti saikingas ir padorus. Joks čia didvyriškumas būti išsigimėliu, ligonių.,eiti su visom .
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių