NVSC: su šventėmis susiję koronaviruso atvejai – epidemiologų Achilo kulnas

Nustatant vis naujus su asmeninėmis šventėmis susijusius koronaviruso atvejus, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai teigia, jog šie atvejai – epidemiologų Achilo kulnas, bei ragina tokias šventes esant galimybei atidėti.

„Tai paskutinių dienų epidemiologų Achilo kulnas. Kiekvieną dieną šie atvejai nestoja būti registruojami, visą laiką atsiranda nauji“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Su šventėmis susiję ir penki iš šešių naujų atvejų, apie kuriuos pranešta pirmadienį. Keturi atvejai susiję su asmenine švente Kernavėje: susirgo du šventės dalyviai bei du turėjusieji su jais sąlytį. Taip pat susirgo dar vienas šventės Vilniaus rajone, Kalvelių kaime, dalyvis.

Taip pat manoma, jog protrūkis Kalvelių kaime yra susijęs su protrūkiu Kernavėje.

„Abiejose šventėse dalyvavo skirtingi Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai“, – sakė R. Lingienė.

Sąlytį turėjusiųjų – per 150

Šventė Kalveliuose vyko gegužės 24 dieną privačiame name. Joje dalyvavo 15 asmenų, iš jų septyniems šiuo metu yra patvirtinta COVID-19 liga. Taip pat šia infekcija užsikrėtė dar aštuoni asmenys, nedalyvavę gimtadienyje, tačiau turėję sąlytį su dalyviais.

Šis tyrimas reikalauja ypatingai didelių epidemiologų pastangų, labai yra platus, identifikuota yra daugiau nei 150 sąlytį turėjusių asmenų, iš jų izoliuota yra apie 80.

„Šis tyrimas reikalauja ypatingai didelių epidemiologų pastangų, labai yra platus, identifikuota yra daugiau nei 150 sąlytį turėjusių asmenų, iš jų izoliuota yra apie 80“, – sakė R. Lingienė.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad registruojant vis naujus atvejus, sąlytį turėjusių bei izoliuotų asmenų ratas taip pat plėsis.

„Nustatyta, kad šios šventės dalyviai buvo labai aktyvūs, turėjo daug kontaktų darbovietėse, socialinėje erdvėje“, – sakė NVSC atstovė.

Nustatyta, kad jie dirba tokiose įstaigose kaip UAB „Vilniaus pakuotė“, UAB „Magneta Logistics“, UAB „VIP Spauda“ bei Mykolo Marcinkevičiaus ligoninėje ir kitose įstaigose.

„Tai yra tikrai didelės įmonės, kuriose yra daug darbuotojų“, – teigė R. Lingienė.

Vienas iš užsikrėtusių asmenų dalyvavo ir vestuvių šventėje, kurioje dalyvavo 46 asmenys.

„Jie taip pat yra visi izoliuoti“, – sakė NVSC atstovė.

Mažos rizikos sąsajos aptiktos tarp šios šventės dalyvių ir sostinės Pergalės gatve: jie lankėsi čia esančiose įstaigose.

Šventes rekomenduoja nukelti

Kernavėje šventė vyko gegužės 30 dieną, joje dalyvavo aštuoni asmenys, iš jų šešiems nustatyta COVID-19 liga, susirgo dar du sąlytį su jais turėję asmenys. Nustatyti 36 su užsikrėtusiaisiais sąlytį turėję asmenys.

„Tai ir šeimos nariai, ir draugai, ir įvairių Ukmergės bei Širvintų rajono įstaigų darbuotojai“, – sakė NVSC atstovė.

Atsižvelgiant į šiuos ligos protrūkius, visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja nukelti asmenines šventes.

„Jeigu artėja kažkokia sukaktis, kažkokia šventė, vis tiktai labai siūlau vadovautis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis ir nukelti šias šventes, jeigu tai įmanoma, vėlesniam laikui“, – teigė R. Lingienė.

Jeigu nukelti šventės neįmanoma, rekomenduojama riboti jų dalyvių skaičių iki asmenų, be kurių jos negali įvykti, įvertinti riziką dėl vyresnio amžiaus bei lėtinėmis ligonis sergančių asmenų dalyvavimo bei neleisti šventėje dalyvauti asmenims, kurie yra izoliuoti ar turi viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kinija iš esmės grįžo į normalų gyvenimą. "Paskutinis likęs didelės rizikos rajonas šiaurės rytiniame Jilino mieste sekmadienį sumažino reagavimo į epidemiją lygį. Pekino miestas penktadienį davė leidimą žmonėms nustoti dėvėti kaukes, esant lauke ir išsaugant pakankamą atstumą nuo kitų žmonių. Sekmadienį vyriausybė pranešė apie tik šešis naujus atvejus visoje milijardinėje šalyje. Penki kilę iš užsienio, o vienas, kaip teigiama, buvo perduotas lokaliai pietinėje saloje, Hainano provincijoje."

na

na portretas
аr tik su šventėm susijęs koronas, kur ateina medikas....kur Veryga vadovauja medikam? O kaip pas mus su laidotuvėm, ne eilinių žmonių, kuriems neleido laidoti turėjo būti tik 5 žmonės...pakalbam apie policininko, artisto laidotuves jokių kaukių jokio atstumo net 5 cm...ir jūs nerašot, kad užsikrėtė....vieniems viskas galima ir koronos nėra, kitiems gripas apibudinamas kaip baubas. Baikit juokus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių