Pas šarlatanus odontologus patekę pacientai miršta: situacija tampa nebejuokinga

  • Teksto dydis:

Socialiniuose tinkluose plinta šiurpinantys įrašai iš apsilankymų pas odontologus Turkijoje, kurie baigiasi ne tik dar didesnėmis išlaidomis, bet ir sveikatos bėdomis, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo odontologų rūmų tarybos pirmininkė Vilma Brukienė.

– Ar ši situacija tampa jau nebejuokinga?

– Tikrai taip. Manau, kad priežastis glūdi tame, kad sakome, jog mes taisome dantį, bet negydome jo. Čia yra pats ydingiausias mūsų pacientų požiūris. Mes įsivaizduojame, kad išvyksime į užsienį, greitai susitaisysime dantis lyg suplyšusią rankinę ar batus ir grįšime. Tačiau visgi dantys yra bendra organizmo dalis. Jei išvažiavę susitvarkysite dantis, tačiau kažkas bus padaryta blogai, grįžus jums tai gali atsiliepti per daug kitų organizmo sistemų. Galų gale grįžus, kas atsakys už komplikacijas? Siūlyčiau nesusižavėti labai mažomis kainomis, o pasitikėti mūsų Lietuvos gydytojais, kurie yra akredituoti. Tuo tarpu, kai išvažiuojame į užsienį, ar mes tikrai žinome, kad išvažiavome pas labai gerą specialistą?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kelerius metus tęsiasi tendencijos socialiniuose tinkluose – pilna tos tobulos šypsenos pavyzdžių, kurią siūlo specialistai užsienyje. Tačiau neabejoju, kad į jūsų rankas patenka tie padariniai, kuriuos jau turite taisyti?

– Labai gaila, kad mes mokomės iš savo pačių klaidų. Labai tikiuosi, kad Lietuvos žmonės jau išmoko, kad jei kažkas kviečiasi gydytis dantis į namus ar į garažą, tai nederėtų ten važiuoti. Tačiau važiuojant į užsienį, reikėtų pasidomėti, kur važiuojama. Mes turime tokių blogų pavyzdžių. Tarkime, daugeliu atveju yra įmanoma išgelbėti dantis, bet tam reikalingas ilgs gydymas. Gali reikėti dėti vaistus ir žiūrėti, kaip dantis gyja. Tai gali užtrukti nuo pusės metų iki metų. Tačiau jei mes išvažiuojame į užsienį, kiek mes turime laiko? Dažniausiai turime kelias dienas ar savaitę. Ką tada daro gydytojas? Jei dantis yra abejotinos būklės, gydytojas visada rinksis radikalesnį gydymo metodą. Galbūt jis pasiūlys išrauti dantį. Tada mes išsirauname tuos dantis, susidedame implantus. Taip pat reikia paminėti, kad ne visi dantys, kurie yra gražūs, yra sveiki dantys. Mes turime daugybę sakandžio problemų, žmonės skundžiasi sąnario problemomis, virškinimo sutrikimais. Nesusigundykime pigia kaina. Ne klinika, ne blizgantys fasadai, ne gražios kėdės ar graži sofa gydo – gydo gydytojas. Jei jūs tikrai žinote, kad gydytojas yra patikimas, tada tik važiuokite pas jį. Pas mus į Lietuvą atvyksta patys gydytojai ieškodami tų pacientų. Mes matome labai nemažai pavyzdžių, kai gydytojai, neturėdami licencijos dirbti Lietuvoje, kviečia atvykti, skelbiasi skelbimuose. Jie net nesislapsto. Taip ir suvilioja žmones galvoti, kad viskas legalu. Odontologų rūmai tikrai stebi tokias situacijas ir informuojame. Stengiamės užkirsti kelią tokiems įvykiams, kad mūsų žmonės nebūtų žalojami ir kvailinami.

– Jungtinės Karalystės medicinos sistema jau signalizuoja ir skambina varpais. Net 22 mirties atvejai, kai žmonės buvo nugydyti. Mes kalbame ne tik apie tam tikrus padarinius dantims, bet ir sveikatai?

Infekcija iš danties gali nukeliauti į bet kurią organizmo dalis, net ir į širdį.

– Kaip ir minėjau, dantys yra bendra organizmo dalis, kuri yra susieta su visu organizmu. Dantys yra susieti per nervus, per kraujagysles su bendra organizmo kraujotakos sistema. Infekcija iš danties gali nukeliauti į bet kurią organizmo dalis, net ir į širdį. Turime pasaulyje atvejų, kai žmonės mirė nuo dantų problemų. Kviesčiau atsakingai rinktis savo gydytoją. Visada reikia pasiklausti, ar gydytojas turi licenciją. Turime būti budrūs ir atsakingi už savo sveikatą.

– Ar mes mokame rūpintis savo dantimis?

– Tikrai yra, kur patobulėti. Beveik 93 proc. dvyliktokų baigia mokyklą jau turėdami pažeistų dantų. Šis skaičius labai liūdina ir mums reikia tobulėti. Kreipiuosi į tėvelius. Nėra taip nulemta, kad dantys turi gesti. Mes nepaveldime dantų ėduonies. Viskas priklauso nuo to, kaip mes prižiūrime savo dantis. Tėveliai turi prižiūrėti savo vaikų dantis mažiausiai iki 7 metų. Jei įskiepysime vaikams šitą įprotį, užauginsime sveiką kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Turkijoj blogai?

Turkijoj blogai? portretas
O Lietuvoj gerai? Morkūnas savo klinikoj protezavo. Na ir kas, išlūžo. Pasirodo, nebuvo nei kultinio įkloto, nei stiklo pluošto. Tai kaip laikis. Tai gal geriau gražiuke. Tai nors pigiau.

kbgyuk

kbgyuk portretas
Dantų "gydymas" yra pražūtingas, nes tie gydytojai nesupranta ką daro. Visi gydyti dantys subyrėjo ir dar sukėlė katastrofiškus padarinius sveikiesiems, nes buvo daromi tiesiog beprotiški veiksmai - kiaurai pergręžus kanalą į tą kanalą švirkštė vaistus, o tai sukėlė visos burnos šoką, nes pasklido po žandikaulius infekcija, pakilo visi dantys ir liko klibėti bei tapo nebetinkami kramtyti. Anksčiau tikrai gydydavo - į kanalą įdėdavo vaistų, kurie palengva slopindavo uždegimą, po to užtaisydavo. O geriausiai laiko netaisyti ir negydyti dantys arba protingai taisyti - laiko kaip užburti, nei skauda, nei trupa, kaip jaunuoliai

Anonimas

Anonimas portretas
ir Lietuvoje jokių garantijų. Man sutaisė brangiai, bet prastai.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių