Plastinių operacijų mados: lūpų ar krūtinės dydį diktuoja nuomonių formuotojai?

  • Teksto dydis:

Plastikos chirurgams nerimą kelia socialinių medijų suformuoti grožio standartai. Lūpų ar krūtinės dydį dažnai dabar diktuoja vietinės žvaigždės – nuomonių formuotojai. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoju Karoliu Varkaliu.

– Tyrimas rodo, kad bene 90 proc. merginų seka nuomonės formuotojas socialiniuose tinkluose ir dėl to jaučiasi negražiomis ir, aišku, siekia tobulo grožio. Kokias tendencijas matote jūs?

– Apskritai paėmus, vertinant pasaulines tendencijas, sakyčiau, kad jos nesikeičia jau daugelį metų. Tos procedūros kaip krūtų korekcinės operacijos, įvairių sričių riebalų nusiurbimas, nosies plastinės operacijos vis dar išlieka pačios populiariausios. Žinoma, socialiniai tinklai padaro didelę įtaką.

– Ar nebus taip, kad po kokių penkerių metų, o gal jau ir dabar, moterys tiesiog supanašės? Kalbant apie lūpas, nosis, skruostikaulius, pasidarys tarsi vienodos.

– Na, reiktų pasižiūrėt į istoriją, kaip viskas vyko šimtus metų. Visada buvo vaikomasi kažkokių madų. Buvo Marilyn Monroe, buvo korsetų mada. Tas ir yra, žmonės seka kažkokias tendencijas, mato, kad gražu. Kitas pavyzdys – lūpos. Anatominis viršutinės ir apatinės lūpos santykis yra vienas prie dviejų, apatinė lūpa turėtų būti didesnė. Dabar jau konferencijose kalbama, kad vienas prie vieno santykis tampa nauja norma. Ir aš nematau tame kažko labai blogo, įsivaizduoju, kad tai yra normali šitų dalykų evoliucija. Dar kitas pavyzdys būtų krūtų implantai. Prieš keletą metų visos norėjo didelių implantų. Dabar tas keičiasi, nori mažesnių, natūralesnių. Tai ta nuolatinė kaita visada buvo ir greičiausiai bus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai kas jums, gydytojams, taikantiems grožio procedūras, kelia nerimą? Logiška, jeigu yra, kas diktuoja madas, yra sekėjų, jums visa tai sugeneruotų nemažas pajamas. Bet kas vis dėlto kelia nerimą?

Kviesčiau neužmiršti ir suprasti, kad plastinė operacija nėra banali procedūra.

– Vis tik pabrėšiu, kad plastinė chirurgija yra medicina. Verslas verslui, bet specialistas niekada nepasiūlys tokios procedūros ar operacijos, kuri tam žmogui nepadės. Didžiausia problema ta, kad kartais nejaučiamas saikas, norima per daug. Kita svarbi problema yra nerealūs lūkesčiai, kai tu seki kažkokį pavyzdį, bet neklausai specialistų patarimų. Ir dar yra viena kategorija, kai ateina pacientai, nežinantys, ko nori, ir prašo „padarykite kažką man, kad aš atrodyčiau gražiau“. Su tokiu nusistatymu būtų labai blogai ateiti pas plastikos chirurgą, nes tu turi žinoti, kas tavęs netenkina, ką nori pagerinti. Kadangi tai yra medicinos sritis, kiekviena operacija turi turėti savo indikacijas. Jeigu mes pradėsime daryti operacijas be indikacijų arba su tokiomis labai reliatyviomis indikacijomis, mes galime prisidaryti daugiau problemų negu gero. Nes grožis yra labai subjektyvus. Tu kartais negali suprasti iki galo, ko žmogus nori. Jam atrodo, kad jis nori to, bet gavus tą procedūrą, jeigu žmogus labai susikoncentravęs į savo išvaizdą, net ir minimalūs nelygumai – kas yra visiškai normalu po plastinių operacijų – tam žmogui gali būt didžiausia tragedija. Ir jis sakys, kad jam subjaurojo veidą.

– Gerai, jūs atsisakysite, sutiks kiti gydytojai.

– Taip. Bet tu bent lieki saugus dėl savo sprendimo. Vis tiek atlikdamas operaciją prisiimi atsakomybę.

– Bet tokių atvejų, kad apsisuka ant kulno ir vis tiek ieško, kas padarys, yra, ar ne?

– Yra. Ir greičiausiai randa. Jeigu ne Lietuvoje, tai kažkur užsienyje.

– Socialinių tinklų įtakos mūsų gyvenime nesustabdysi…

– Kviesčiau neužmiršti ir suprasti, kad plastinė operacija nėra banali procedūra. Reiškia, kad yra savos rizikos, komplikacijos, o kai kurių komplikacijų gydymas gali užtrukti labai ilgai. Atkreipčiau žmonių dėmesį į tai, kad socialinių tinklų žvaigždės nuomonė netaptų svarbesnė nei konsultuojančio specialisto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
Idiotės su pripūstomis lūpomis labiausiai primena karves . Kaip moterys gali taip neturėti skonio ?

>>>Pasvatstymui... \\\\\.../////

>>>Pasvatstymui...  \\\\\...///// portretas
>Kolega,tai Josifo Gebelso melo studijų absolventai.

Pasvarstymui...

Pasvarstymui... portretas
Nuo kada atsirado tas terminas,nuomoniu formuotojai.Tai pats debiliškiausias pavadinimas,per visa žmonijos egzistavima.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių