PSDF finansuoja naujus tyrimus ir procedūras prostatos, krūties vėžio, žarnyno infekcijoms gydyti

  • Teksto dydis:

Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai ir procedūros, kurios padės efektyviau diagnozuoti ir gydyti prostatos ir krūties vėžį, žarnyno infekciją.

Kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, į PSDF lėšomis kompensuojamų paslaugų sąrašą įtrauktas pozitronų emisijos tomografijos ir kompiuterinės tomografijos tyrimas, naudojant prostatos specifinius membranos antigenus, žymėtus radioaktyviuoju galiu (68Ga PSMA).

Tyrimą pacientui galės paskirti gydytojai specialistai, kai yra įtariama arba nustatyta priešinės liaukos (prostatos) piktybinio naviko diagnozė. Šis tyrimas gali būti reikalingas maždaug 300 pacientų per metus, tam iš PSDF biudžeto bus papildomai skirta apie 590 tūkst. eurų.

Daugiau tyrimų galės būti atliekama ir pacientėms, kurioms diagnozuotas krūties vėžys. Iki šiol pagal nustatytas indikacijas joms buvo atliekamas sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintas vienos rūšies genetinis tyrimas – ProsignaTM.

Pakeitus įsakymo formuluotę, sudaromos sąlygos Lietuvoje taikyti ir kitus mokslu pagrįstus, jautresnius ir patikimesnius standartizuotus genominius tyrimus ir krūties vėžio rizikos vertinimo metodus.

Naujas gydymo metodas – išmatų mikrobiotos transplantacija – taps prieinamas pacientams, sergantiems Clostridium difficile infekcija.

Taip pat PSDF biudžeto lėšomis bus kompensuojama gydytojo konsultacija dėl gydymo transplantuojant išmatų mikrobiotą skyrimo, donoro ištyrimas ir pati transplantacijos procedūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Bus patvirtinti ,be nuo kada taikytinas gydymas ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių