Vyriausybė: žala turi būti atlyginta visiems su pacientu artimą ryšį turėjusiems asmenims

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad neturtinė žala būtų atlyginta visiems su pacientu artimą ryšį turėjusiems asmenims.

Tokiais pakeitimais panaikinamas šiuo metu galiojantis nustatytas konkretus asmenų, kuriems gali būti atlyginta medikų padaryta žala, sąrašas.

Kaip nurodoma Sveikatos apsaugos ministerijos teikiamuose Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimuose, dėl ryšio artimumo ir glaudumo spręs komisija pagal šių asmenų ar jų atstovo pateiktus duomenis, kurie patvirtintų apie tokį ryšį.

Dabar įstatyme numatyta, kad teisę į žalos atlyginimą turi pacientas ir asmuo, kuris buvo mirusio paciento išlaikomas arba jo mirties dieną turėjo teisę gauti iš jo išlaikymą – tai yra nepilnamečiai vaikai (įvaikiai), sutuoktinis, nedarbingi tėvai (įtėviai) ar kiti nedarbingi išlaikytiniai, taip pat mirusio paciento vaikas, gimęs po jo mirties.

Be to, teisę į neturtinės žalos atlyginimą turi mirusio paciento darbingi tėvai (įtėviai), pilnamečiai vaikai (įvaikiai), kuriuos su pacientu siejo ypač artimas ir glaudus ryšys.

Pasiūlyti pakeitimai – ministerijos reakcija į sausio pabaigoje Konstitucinio Teismo (KT) priimtą nutarimą, jog baigtinį į medikų padarytą žalą galinčių pretenduoti asmenų sąrašą nustatanti įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai.

Teismas konstatavo, kad straipsniu, pagal kurį ne visi asmenys, dėl paciento mirties patyrę neturtinę žalą, turi teisę į tokios žalos atlyginimą, Seimas „nepaisė iš konstitucinių teisingumo, teisinės valstybės principų kylančio reikalavimo sudaryti visas reikiamas teisines prielaidas padarytą žalą ją patyrusiems asmenims atlyginti teisingai“.

KT nagrinėjo į vieną bylą sujungtus kelis Vilniaus apygardos teismo prašymus.

Vilniaus apygardos teismo teigimu, minėtas įstatymas įtvirtina baigtinį tokių asmenų sąrašą, todėl ne visi patyrusieji žalą turi teisę į jos atlyginimą.

Anot teismo, įstatyme nenumatyta, kad dėl žalos atlyginimo galėtų kreiptis paciento broliai ar seserys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių