Brangstantis doleris: ką tai reiškia Lietuvai?

  • Teksto dydis:

Dolerį rasti galima toli gražu ne kiekvieno lietuvio piniginėje, tačiau lietuviškas kainas jis smarkiai kontroliuoja. Štai dabar ekonomistai pastebi, kad doleris vėl ima brangti, o tai reiškia, kad mums ilgainiui gali kilti degalų, dujų, maisto, paslaugų kainos.

Euro ir dolerio kova nuožmėja. Doleris euro atžvilgiu po truputį stiprėja, o tai ne pačios geriausios žinios gyventojams. 

Didžiausia tikimybė, kad besikeičiantį valiutos kursą pajus vairuotojai. Jau ir dabar daugelis skundžiasi išbrangusiu kuru. 

Lietuviškos degalinės tikina, kad pabrangęs doleris kuro kainų dar nepakėlė. Jos kilo tik dėl akcizo pokyčių, tačiau situacija bet kada gali apsiversti aukštyn kojom.  

„Tai yra jautri vieta ir ji neprognozuojama, todėl, kad kalbama apie visokius ginklų panaudojimus ir t. t. Negalime numatyti, ką galvoja viena ar kita šalis“, – teigė Lietuviškų degalinių sąjungos vykdomasis direktorius Vidas Šukys. 

Balandžio 22 dieną vienas euras buvo vertas maždaug dolerio ir šešių centų, tai aukščiausias rezultatas per šešis mėnesius. O su kiekvienu dolerio pabrangimu artėja rizika, kad gyventojams brangs degalai, šildymas, maistas. Vis dėlto, kai kurie ekonomistai neabejoja, kad didžiausias dolerio brangimas jau praeityje. 

„Jeigu nematysime kažkokių netikėtumų, tarkime, geopolitinių eskalavimų arba kažkokio palūkanų prognozių pasikeitimo, tai tikėtina, kad dolerio kursas euro atžvilgiu liks maždaug dabartiniame lygyje“, – tikino „Citadele“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Tiesa, kiti ekonomistai pabrėžia, kad kitapus Atlanto esančios Amerikos pamiršti nevalia. Po balandį vykusio Europos centrinio banko (ECB) susitikimo, kilo klausimas: ar nereiktų Europai sunerimti, kad pastaruoju metu išaugusi infliacija Amerikoje gali trukdyti infliacijos švelninimo planams Europoje? Ši galimybė kai kuriuos analitikus neramina. 

„Apie 50 proc. suskystintų dujų importuojame būtent iš Amerikos. Kontraktai yra denominuojami doleriais, vadinasi, visi energetinių išteklių kontraktai mums Europoje pabrangtų“, – aiškino pramonininkų konfederacijos ekonomistė-analitikė Eglė Stonkutė.

Tačiau ECB balandžio viduryje į amerikiečių planus dėmesio nekreipė ir laikėsi esminės savo pozicijos – mažinti infliaciją. 

„Esame pasiryžę užtikrinti, kad infliacija laiku grįžtų prie mūsų 2 proc. vidutinio laikotarpio tikslo. Manome, kad pagrindinės Europos centrinio banko palūkanų normos yra tokio lygio, kuris labai prisideda prie vykstančio dezinfliacijos proceso“, – sakė ECB vadovė Christine Lagarde. 

Dolerio ir euro kurso santykis ir mūsų humanitarinės politikos sprendimai gali pradėti kurti rimtas problemas.

O tolesnius sprendimus ECB žada kito posėdžio metu, kuris įvyks birželio pradžioje. Tik ar tie sprendimai nesukels Europoje chaoso? 

„Dolerio ir euro kurso santykis ir mūsų humanitarinės politikos sprendimai gali pradėti kurti rimtas problemas. Kažin, ar nelaukia mūsų gal ir ne tokia baisi, bet dar viena energetinės krizės banga“, – teigė E. Stonkutė.

Kiti ekonomistai prieštarauja, esą gyventojams brangus doleris gali atnešti tik naudą. 

„Dėl to stiprės Lietuvos ekonomikos tendencijos ir eksporto atsigavimas, nes eksportas sudaro didžiausią dalį Lietuvos ekonomikos ir euro kritimas yra labai palankus eurozonos eksportui“, – akcentavo A. Izgorodinas. 

Manoma, kad doleriui stiprėjant, augs amerikiečių vartojimas, tad eksportas iš Europos gali kiek išaugti. Galbūt amerikiečiai net ims planuoti atostogas pigesnėje Europoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuu

Nuu portretas
Rublis tai popierius

visiems

visiems portretas
dolcas niekada neatleis eurui uz jo kritima,niekada ! Tam jankiai ir orhanizavo karus tik aplik europa visa pietine dalis pietryciu ,ukraina,,o prie karu organizavo ir pabegeliu tinginiu invazija i europa ,ta turkija sekmingai vygdo jau virs 70 metu siusdama juos i europa,beda ne euras ,bet dolco spauzdintojai ,kurie klestejo ir klesti tuscia dolcio spauzdinimu ,naudodami tik popieriu ir dazus ir jokio pdengimo dolco vertes .Žaliu spausdinimo deka ir klesti usa .

kylantis doleris

kylantis doleris portretas
kai arabai ir visokie afrikonsai is amerikos isveda savo auksa .... reiskia kad sankcijos rusams veikia puikiai !!.... nuostabiai.... dziugi zinia Putinuj ... valio ekonomika eurosojuze eina i ten kur eko debil politika giaires sustate....viskas taip kaip planavot butent taip kaip jus mokino dedes is uz atlanto ir tetos is uz lamanso... brangus mokamas parkingas valio gerovei.......
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių