Finansų ministrė ir TVF vykdomasis direktorius aptarė pasaulio ekonomikos padėtį

  • Teksto dydis:

Finansų ministrė Gintarė Skaistė penktadienį dalyvavo virtualiame susitikime su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vykdomuoju direktoriumi, atstovaujančiu Šiaurės ir Baltijos šalių grupei, Mika Poso. Šis susitikimas, pasak Finansų ministerijos, yra šią savaitę vykstančių TVF ir Pasaulio banko (PB) pavasario susitikimų sesijos dalis.

Susitikimo metu didžiausias dėmesys skirtas TVF darbotvarkei ir bendram darbui Šiaurės-Baltijos šalių grupėje. Taip pat diskutuota apie COVID-19 pandemiją ir TVF vaidmenį padedant šalims atsigauti po šio šoko. Nuo pandemijos pradžios TVF suteikė finansavimą 86 šalims, kuris siekia 110,3 mlrd. JAV dolerių.

„Šiuo metu svarbiausias TVF prioritetas – padėti šalims narėms įveikti pandemiją. TVF turi pajėgumus būti kelrodžiu formuojant pasaulinį atsigavimą po pandemijos – teikiant nukentėjusioms šalims finansavimą, skatinant tvariam atsigavimui būtinas pertvarkas ir teikiant tikslingą bei efektyvią ekspertinę pagalbą. TVF, kaip ir visas pasaulis, šį pandeminį sukrėtimą gali išnaudoti pozityviai – užtikrinant, kad po COVID-19 bus atkuriamos atsparesnės, tvaresnės ir klimatui palankesnės ekonomikos“, – teigė G. Skaistė.

Susitikimo metu taip pat kalbėtasi apie naujausias TVF ekonomines prognozes, nurodoma Finansų ministerijos pranešime. 2021 metams globalios ekonomikos augimo prognozės peržiūrėtos aukštyn – pasaulio ūkio augimas šiemet turėtų siekti 6 proc.. Tačiau vis dar išliekantis didelis neapibrėžtumas dėl ateities, ryškėjantys skirtumai tarp šalių ekonominio atsigavimo perspektyvų ir nevienodas vakcinacijos spartumas, išlieka rizikos veiksniais.

Finansų ministrė G. Skaistė TVF vykdomajam direktoriui M. Poso taip pat pristatė ekonominę situaciją Lietuvoje ir esminius Vyriausybės prioritetus.

„Šio pandeminio sukrėtimo metu Lietuvos ekonomika, vertinant europiniame kontekste, patyrė vieną mažiausių susitraukimų ir pasirodė esanti gana atspari. Prognozuojame, jog po 0,8 proc. susitraukimo praėjusiais metais, šiemet šalies ekonomika galėtų augti 2,6 proc. Vėlesniais metais ūkio augimas turėtų spartėti iki 3,2 proc. per metus, o tai iš esmės sutampa su TVF vertinimu“, – pažymėjo G. Skaistė.

Susitikimo metu taip pat aptarta, jog šiuo metu didžiausias dėmesys ir toliau turi būti skiriamas pandemijai suvaldyti ir neigiamiems sukrėtimo padariniams visuomenei ir verslui amortizuoti, o tai neišvengiamai neigiamai veikia šalių skolos ir deficito rodiklius. Ekonomikoms grįžus į augimo kelią, viešųjų finansų tvarumo užtikrinimas vidutiniu ar ilgesniuoju laikotarpiu bus vienas kertinių uždavinių.

Finansų ministerija primena, kad aukščiausias TVF valdymo organas yra TVF valdytojų valdyba, kurios susitikimai vyksta kartą per metus rudenį. Lietuvos banko valdybos pirmininkas yra TVF valdytojas, o finansų ministrė – pakaitinė valdytoja. Lietuva TVF vykdomojoje valdyboje yra atstovaujama šalių grupėje kartu su Šiaurės ir Baltijos šalimis. Kiekviena iš 8 Šiaurės ir Baltijos šalių nuolat turi savo atstovą TVF vykdomojo direktoriaus kabinete. Nuo 2020 m. pagal Šiaurės-Baltijos šalių sutartą rotacijos grafiką vykdomojo direktoriaus poziciją šioje šalių grupėje užima Suomijos atstovas M. Poso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
APTARE KA ? gal PY.. ?

:)))))

:))))) portretas
Ką ir reikėjo išgirsti . " Valstiečiai " su ekonomika susitvarkė puikiai ! Traukėsi mažiausiai ES. Pažiūrėsime ką paliks ši PIŠ vyriausybė ir valdanti konservatorių , liberalų , laisvės dauguma . Matyt vėl bus krizė ? Kils kainos , algos mažės, žmonės vėl pradės skursti , nes prie " valstiečių " buvo atsigavę ... Konservatoriai dirbti Lietuvai nemoka .

Nu pusesere,

Nu pusesere, portretas
ar gerai toj finansu ministerijoj ar irgi tik Pišš?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių