Greitosios medicinos pagalbos tarnyba iki 2027-ųjų sulauks 50 mln. eurų ES investicijų

  • Teksto dydis:

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba iki 2027-ųjų sulauks 50 mln. eurų Europos Sąjungos investicijų, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Šios lėšos bus panaudotos naujai medicininei įrangai, GMP tarnybos automobilių parkui atnaujinti ir darbuotojų kompetencijų stiprinimui.

„Numatyta 31,8 mln. eurų skirti GMP tarnybos automobilių parkui atnaujinti – naujiems automobiliams su modernia įranga įsigyti. Apie 8 mln. eurų bus skiriami skaitmenizavimui, o apie 1,2 mln. – GMP dirbančių vairuotojų perkvalifikavimui į paramedikus“, – sakė SAM atstovė Viktorija Buzytė.

Jos teigimu, planuojama nupirkti 172 naujus automobilius, kurie bus paskirstyti GMP tarnybos filialams.

Skirtomis lėšomis taip pat planuojama įveiklinti trumpąjį numerį 1808 ir įkurti nuotolinį konsultacijų centrą. Jis būtų sujungtas su išankstine pacientų registracija.

„Paskambinęs bendruoju pagalbos telefonu 112, žmogus yra nukreipiamas į GMP dispečerinę. Paaiškėjus, kad skubi pagalba asmeniui nėra reikalinga, dispečerinė sujungtų su konsultacijų centru. Lygiai taip pat būtų galimybė skambinti tiesiogiai“, – sakė V. Buzytė.

Darbuotojų mokymui ir kvalifikacijai numatytos lėšos bus skirtos esamiems specialistams tobulinti ir vairuotojams, kurie neturi paramediko išsilavinimo, ruošti.

Planuojama, kad didės ir GMP brigadų skaičius. Kol kas numatyta įkurti 10 naujų brigadų, bet įvertinus poreikį šis skaičius gali augti.

Nuo liepos darbą Lietuvoje pradėjo nauja nacionalinė GMP tarnyba. Ji veikia kaip atskiras juridinis vienetas prie SAM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baubas

Baubas portretas
172 automobiliai atnaujins geriausiu atveju trečdalį esamo greitosios automobilių parko. Greitojoje automobilis nurieda tiek, kad turėtų būti keičiamas kas 3-4 metus. Taigi, tokia suma turėtų būti skiriama parko atnaujinimui kasmet, o ne vieną kartą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių