„The Insider“: per Lietuvą į Rusiją atkeliauja nepakeičiami raketų ir dronų kondensatoriai

  • Teksto dydis:

Tantalo kondensatoriai yra nepakeičiami elektroniniai elementai. Juos galima rasti įvairaus tipo įrenginiuose, įskaitant „Korsar“ ir „Shahed“ dronus, kuriuos Rusija naudoja prieš Ukrainą. Nepaisant tarptautinių sankcijų, tokių komponentų Rusijai netrūksta. Jie į Rusiją tiekiami per daugybę šalių, tarp jų portalo „The Insider“ tyrime minima ir Lietuva.

Tantalas naudojamas kondensatoriuose, kurie yra nepakeičiami komponentai telekomunikacijų, elektromobilių, medicinos, karo ir kosmoso pramonėje.

2021 m. Rusija išgavo apie 2 proc. pasaulio tantalo rūdos, tačiau Rusija neturi galimybių jos apdoroti. Pasaulinė Rusijos tantalo rūdos paklausa 2022 m. sumažėjo perpus, nes užsienio technologijų milžinai, tokie kaip „Apple“, „Intel“ ir „Samsung“, paliko šalį dėl sankcijų.

Nors Rusija gamina savo tantalo kondensatorius, Rusijos karinio-pramoninio komplekso, branduolinės energetikos ir aviacijos pramonės įmonės istoriškai šiuos komponentus importuodavo iš didžiausių pasaulio gamintojų.

Tantalo kondensatoriai mūšio lauke Ukrainoje

„The Insider“ atskleidė, kad japonų ir amerikiečių kompanijos „Kyocera AVX“ pagamintus kondensatorius įsigijo „AO Nikiret“ („Rosatom“ įmonė), Roskhimzašitos valstybinis chemijos ir analizės institutas, valstybinis Aviacijos sistemų institutas ir FSB karinis dalinys 45187.

Amerikos partneriai noriai tiekia atsargas, nors tantalo kondensatorių eksportui į Rusiją nuo 2023 m. pradžios reikalinga speciali licencija.

Ukrainoje numuštos rusiškos įrangos analizė atskleidė kondensatorių panaudojimą mūšio lauke, pavyzdžiui, dronuose kamikadzėse „Shahed“, „Luch Korsar“ žvalgybiniuose dronuose ir „Kh-101“ raketose.

Nustatyta, kad Rusijos raketose ir dronuose rasti kondensatoriai pagaminti „Kyocera AVX“, „Vishay“ ir „KEMET Corporation“. Nors visų šių įmonių būstinės yra JAV, jų dalys kažkodėl patenka į Rusijos raketas, paleidžiamas į Ukrainą.

Kaip išsiaiškino „The Insider“, rusiškose raketose taip pat sumontuoti Salvadore gaminami AVX kondensatoriai. Remiantis Rusijos pranešimais, dar 2021 metais ketvirtadalis visų prekių buvo gabenamos į Rusiją tiesiai iš Salvadoro. Pasak Rusijos prekybos partnerių, beveik visi tantalo kondensatoriai į šalį įvežami iš Kinijos.

Kita įmonė, kurios kondensatorių rasta Rusijos ginkluotėje, yra JAV įsikūrusi „Vishay“, gaminanti komponentus specialiai kariniams tikslams. „The Insider“ skaičiavimais, 2023 metais Rusija gavo maždaug 1,3 mln. dolerių vertės tantalo kondensatorių, pagamintų „Vishay“ Izraelio gamykloje. Siuntos neatkeliavo tiesiogiai iš šalies, kurioje jos buvo pagamintos, – dauguma Izraelyje pagamintų kondensatorių į Rusijos muitinę pateko iš Kinijos, Honkongo, Kipro ir Vengrijos.

Lietuvos bendrovės

Geografiškai trumpiausias kelias į Rusiją iš Salvadoro, Izraelio ar Kinijos per Vilnių neina. Tačiau biurokratiniu požiūriu, nepaisant visų sankcijų, Europos Sąjunga išlieka patogiausia Rusijai skirtų dvejopo naudojimo prekių tranzito zona.

Lietuvos muitinės tarpininkai „Vingės terminalas“ ir „Autoverslo Logistika“ palengvino tantalo kondensatorių ir kelių kitų ribojamų prekių importą į Rusiją. Remiantis „The Insider “ turimomis muitinės deklaracijomis, šios dvi bendrovės ruošė muitinei dokumentus ir net importavo komponentus į Lietuvą, kad galėtų gabenti juos į Rusiją.

„The Insider“ pateikė šioms bendrovėms užklausą, tačiau atsakymo nesulaukė.


Šiame straipsnyje: The Insidertyrimastantalo kondensatoriaiRusijadronairaketoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių