Ministras: mažinant kompensuojamų vaistų kainą jų prieinamumas nesumažės

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, kad mažinant kompensuojamų vaistų kainą jų prieinamumas nesumažės, kaip nuogąstauja Konkurencijos taryba.

„Mes nuolat stebim, kas vyksta vaistų rinkoje ir koks yra vaistų prieinamumas. Situacija, kuri  buvo susidariusi anksčiau, kai tiek pacientai labai daug turėdavo primokėti už vaistus, tiek iš tų pačių pacientų sumokėtų Privalomojo sveikatos draudimo fondo įmokų būdavo permokama už vaistus, tikrai buvo netoleruotina, ir ji keletą metų iš eilės gerėjanti“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė A. Veryga.

„Tikrai vertiname vaistų prieinamumą, ir Lietuvoje vaistų prieinamumo problemų nėra fiksuojama net ir karantino metu ir esant COVID-19 plitimui, tai mažai tikėtina, kad vaistų tiekimas galėtų trikti jau tai situacijai iš esmės keičiantis į gerąją pusę“, – pridūrė ministras.

Konkurencijos taryba pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) įvertinti, ar siekio sumažinti kompensuojamų vaistų kainas neatsvers galimos neigiamos pasekmės. Tokią išvadą taryba teikia išnagrinėjusi SAM nutarimo projektą dėl kompensuojamų vaistų bazinių kainų ir paciento priemokų pakeitimo.

Nutarimo projektu kompensuojamųjų vaistinių preparatų priemokos apskaičiavimui naudojamo rodiklio – 20 proc. vidutinės recepto kompensuojamosios kainos – viršutinę ribą siūloma sumažinti iki 4,71 euro bei suvienodinti galimos priemokos dydį vieno, dviejų ir daugiau tiekėjų sudėtiniams vaistams.

„Nors SAM parengtoje pažymoje teigiama, kad siūlomi pakeitimai neturės poveikio verslui ir neturėtų pabloginti vaistų patekimo į Kompensuojamųjų vaistų kainyną sąlygų, Konkurencijos tarybos vertinimu, ministerijos pozicija turėtų būti tikslinama“, – siūlymą komentuoja taryba.

Konkurencijos tarybos nuomone, reguliavimas, kuriuo siekiama beveik trečdaliu – nuo 6,36 iki 4,71 euro – sumažinti paciento priemokai apskaičiuoti naudojamą rodiklį, galimai privers vaistų tiekėjus gerokai mažinti Lietuvai tiekiamų vaistų kainas ar bent jau jų nekelti, kad preparatai liktų kainyne, bet būtina įvertinti ir kitas tokių pokyčių rizikas, pvz., tam tikrų vaistų prieinamumo vartotojams sumažėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip tai

šiaip tai portretas
dėkui už pasiūlymą, bet stengiuosi apsieiti be tų kompensuojamų vaistų, kiek tik įmanoma. Anot vieno gydytojo, dar neteko matyti nei vieno žmogaus, kuris pastoviai vartodamas vaistus, būtų išgijęs. Jie tik palengvina kai kuriuos simptomus, bet dėl šalutinio poveikio paaštrina kitus. Pasveikti, bent jau žymiai pagerinti sveikatą padeda pakeistas gyvenimo būdas, mityba

blogis

blogis portretas
pakentesim iki rinkimu o paskui keiks visi nuo mazo iki seno
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių