Talino gatvėse – išmaniosios atkarpos

  • Teksto dydis:

Estijos sostinėje Taline pradėtos naudoti pirmos septynios išmaniųjų gatvių atkarpos, gaminančios elektros energiją naudojant saulės baterijas.

"Be saulės energijos gamybos, visos šios zonos taip pat atlieka pagalbines eismo valdymo funkcijas, padidindamos jo dalyvių saugumą. Šie įrenginiai turi galimybę ištirpdyti sniegą ir ledą, o tai padeda kovoti su apledėjimu. Išmanumas – vienas svarbiausių ateities kelių komponentų", – sakė Talino vicemeras Kalle Klandorfas.

Jis pridūrė, kad inovatyvi naujovė jau siūloma ir privačių valdų šeimininkams, be to, turi didelį eksporto potencialą.

Išmanumas – vienas svarbiausių ateities kelių komponentų.

Išmanioji kelio danga įrengta ties sankirtomis su nereguliuojamais pėsčiųjų ir pėsčiųjų bei dviračių takais, prie viešojo transporto stotelių, dviračių statymo aikštelių ir kitose vietose – iš viso daugiau kaip 250 kv. m.

Pėsčiųjų ir dviračių takų bei motorolerių statymo aikštelės – bandymų projektai, numatantys autonominių technologinių sprendimų plėtrą rajonuose, kur nėra elektros tinklų, o nutiesti kabelius gali pernelyg daug kainuoti.

Išmaniųjų gatvių projekto Talinas ėmėsi 2018 m. rudenį. Jau 2019-ųjų pavasarį Estijos sostinės aplinkos apsaugos ir komunalinio ūkio departamentas pasirašė darbo sutartis su Talino technikos universitetu bei bendrovėmis "e-Pavement OU" ir "T-Konsult OU".

Europos fondų iš dalies remiamo projekto vertė – daugiau nei 775 tūkst. eurų, pusę šios sumos sudaro miesto biudžeto ir "SA Tallinna Teaduspark Tehnopo" investicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių