Pokyčių gatvėje Fabijoniškėse – žalioji bendruomenės diena

Balandžio 25 dieną, nuo 17 val. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Salomėjos Nėries ir aplinkinių gatvių gyventojus ir kitus vilniečius į bendruomenės šventę.

Jos metu sporto aikštelėje tarp Gedvydžių ir S. Nėries g. vyks vijoklių sodinimo talka, užsiėmimai visai šeimai. Kartu gyventojai susipažins su bandomuoju projektu, kuris ir vyks minėtoje gatvėje – bus atliekami oro taršos ir triukšmo matavimai bei numatomos priemonės sumažinti šių žalingų veiksnių poveikį gyventojams.

„Salomėjos Nėries gatvėje šį mėnesį įrengsime oro taršos ir triukšmo matuoklius. Jie parodys kokia šiuo metu yra padėtis gatvėje. Tuomet su specialistais atrinksime priemones, padedančias mažinti triukšmą ir taršą. Tai ir specialus apželdinimas parenkant rūšis, visžalius augalus, tam tikrą tankumą. Taip pat gali būti gatvių plovimas, eismo ribojimai, gyventojų edukacija naudotis mažiau taršiu transportu“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Projektų valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas ir „LIFE GreenMe5“ projekto vadovas Giedrius Kavaliauskas.

Iš daugiau nei 300 gatvių ar jų atkarpų atrinktą Salomėjos Nėries gatvę projekto rengėjai pavadino Pokyčių. „Šioje gatvėje darysime nedidelius pokyčius ir po kiekvieno veiksmo matuosime, kaip pasikeitė taršos ir triukšmo rodikliai. Iš gautų duomenų sužinosime, kurios priemonės veiksmingiausios. Tikimės, kad nors ir nedideli, bet efektyvūs, nes duomenimis ir matavimais grįsti pokyčiai ateis ir į kitas gatves“, – vylėsi G. Kavaliauskas.

Apie Pokyčių gatvę bus kalbama ir renginyje „Žalioji diena Fabijoniškėse“, nes, pasak G. Kavaliausko, be bendruomenės palaikymo sunku pasiekti norimo rezultato. 

„Tyrimai rodo, kad intensyvus transportas – vienas iš didžiausių triukšmo ir oro taršos šaltinių mieste. Vadinasi, kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie taršos mažinimo – mažiau važiuoti nuosavu automobiliu, rinktis viešąjį transportą, dviratį, paspirtuką, daugiau vaikščioti pėsčiomis, todėl ir siekdami pokyčių, turime su jais ne tik supažindinti gyventojus, bet sulaukti jų palaikymo“, – įsitikinęs projekto bandomojo veiksmo ekspertas Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos programų ir želdinių tvarkymo poskyrio vyriausiasis specialistas Emilis Tamošiūnas.

„Žalioji diena Fabijoniškėse“ šventės metu gyventojai kviečiami dalyvauti vijoklių sodinimo talkoje, kurios metu apželdins Salomėjos Nėries ir Gedvydžių gatvių sankirtoje esančią krepšinio aikštelės tvorą. Po talkos gyventojai bus kviečiami pabendrauti, pasivaišinti arbata, kartu daugiau sužinoti apie Pokyčių gatvę. Vyks įvairių pramogų visai šeimai. JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“) atstovai kvies daugiau sužinoti apie tvarų judėjimą mieste, Vilniaus atliekų sistemos administratorius (VASA) kvies daugiau sužinoti apie atliekų rūšiavimą ir sužaisti atliekų krepšinį.

Apie projektą

„LIFE GreenMe5“ siekia pokyčių penkiose srityse: oro ir triukšmo taršos mažinimo, biologinės įvairovės skatinimo, vandens išteklių valdymo ir žiedinės ekonomikos skatinimo. Be Vilniaus projekte dalyvauja Ispanijos, Italijos, Švedijos miestų administracijos. Kiekviena iš jų pasirinkusi atlikti kokius nors pokyčius vienoje iš penkių minėtų veiklos sričių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naujausia

Naujausia portretas
2rniu rusis - zalioji.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių