Turistai į Vilnių nesiveržia

  • Teksto dydis:

Tokie turistus po Vilniaus gražiausias vietas vežiojantys autobusai įprastai šiuo metų laiku būdavo sausakimši. Dabar keliautojų vos vienas kitas, praneša LNK žinių tarnyba.

Jovita Čaplyginaitė, „Senamiesčio gido“ atstovė

- Labai daug prie jūros išvažiuoja, tai tas yra mums nelabai gerai, bet po truputį pradeda iš kaimyninių šalių Latvijos, Estijos važinėti, tai tikimės sulaukti daugiau tų turistų.

Įprastai vasarą Vilnių lankydavo italai ir ispanai, tačiau jų kol kas čia dar nėra. Sugrįžtančių keliautojų verslininkai tikisi rugsėjį, o gal ir dar vėliau. Kelionių organizatoriai pripažįsta - šis laikas vienas sunkiausių. Klausimų vis dar daugiau nei atsakymų, o žadėta valstybės pagalba vėluoja.

Žydrė Gavelienė, Nacionalinės turizmo asociacijos prezidentė

- Tie keliautojai, kurie neišvyko į Turkiją, Graikiją, jie galėtų puikiai atostogauti Baltijos šalyse. Tačiau dėl to, kad mes negalime sugrąžinti pinigų, nes ne dėl mūsų kaltės neįvyko tos kelionės ir valstybės pagalba neateina laiku, todėl  kenčia ir viešbučiai, ir poilsio organizatoriai Baltijos šalyse.

Vyriausybė turizmo sektoriui pažadėjo 30 milijonų. Dalis jų - paskolos, iš kurių organizatoriai turėtų grąžinti pinigus keliautojams už per karantiną neįvykusias keliones. Kelionių agentūros sako, kad tokių paskolų dabar labai reikia, tačiau jų sąlygos išmuša iš vėžių. Už gautus pinigus prašoma laiduotų akcininkų ar vadovų asmeniniu turtu.

Milda Plepytė-Rainienė, Lietuvos turizmo asociacijos vadovė

- Dažnu atveju jau įmonės šiaip ar taip yra laidavusios savo turtu, norėdamos gauti prievolių užtikrinimo draudimą, tai tiesiog mes turėtume vėl laiduoti ir vargu, ar dalis įmonių tiesiog galės tai padaryti.

Jei tokių paskolų gauti negalės, turizmui verslininkai prognozuoja liūdną ateitį. Tačiau žmonės keliauti ir toliau nusiteikę. Ekonomikos ir inovacijų ministerija sako, kad tokios paskolų sąlygos visiškai įprasta praktika ir kitose šalyse. Norintys gauti dideles sumas pinigų, turės įrodyti, kad gali juos grąžinti. Todėl verslininkai skundžiasi be reikalo.

Elijus Čivilis, Ekonomikos ir inovacijų viceministras

- Latvijoje vienas iš šio sektoriaus lyderių Baltijos šalyse "Novaturas", kai ėmė milijono paskolą, jam reikėjo laiduoti netgi 200 procentų tos sumos, tuo tarpu Lietuvoje tokią pačią paskolą bus galima paimti be jokio laidavimo.

Laiduoti asmeniniu turtu bus prašoma tik už paskolas, kurios viršys 1 milijoną eurų. Nors verslininkai sako, kad pagalbos reikėjo jau prieš du mėnesius, tikisi, kad ji kelionių organizatorius pasieks bent šio mėnesio pabaigoje. Tada pinigus žada grąžinti ir turistams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių