Po kritikos dėl daugiabutyje žuvusio vaiko: norėčiau, kad ugniagesius aplenktų nepelnyti priekaištai

  • Teksto dydis:

Po tragiško gaisro Viršuliškių daugiabutyje ugniagesiai gelbėtojai sulaukė kritikos, kad nedėjo visų pastangų išgelbėti visų daugiabučio gyventojų – tarp jų ir septynerių berniuko – gyvybių.

Kaip jau buvo rašyta, žuvusio berniuko sesuo viešojoje erdvėje paviešino širdį veriantį įrašą.

„Šiandien įvyko nelaimė. Sprogo mamos kaimynų butas. Sprogimas išvertė sieną į mano mamos kambarį. Ant sofos gulėjo mano 7 metų brolis. Sprogimo metu ant mano brolio užkrito siena ir jį prispaudė, mama bandė jį traukti, bet nepavyko, jis tik sakė: „Mamyte, padėk man, skauda“. Mama glostė jam galvytę, kai tuo metu įbėgo trys vyrai – nežinom, ar kaimynai ar ugniagesiai! Mamą pradėjo traukti, bet ji šaukė, kad nenori eiti ir kad jos sūnus ten, ji šaukė ir rodė į mano prispaustą brolį, bet ją ištempė per prievartą ir išvežė į ligoninę. Kieme mama pasakė, kur yra prispaustas berniukas. Šiuo metu mamą pasiėmėm ir ji yra sunkios psichologinės būklės“, – tuomet skelbė berniuko sesuo. Ji teigė, kad berniuko ugniagesiai neieškojo.

Šiam įrašui plintant socialiniuose tinkluose pasipylė kritikos strėlės ugniagesių atžvilgiu.

Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba penktadienį feisbuke išdėstė savo poziciją.

Labai norėčiau, kad ugniagesius, gelbėjančius kitus ir rizikuojančius savo gyvybe, aplenktų nepelnyti priekaištai.

„Ugniagesiai gelbėtojai visada gelbsti. Tai jie darė ir sausio 2-ąją,  atvykę gesinti gaisro, kuris įsiplieskė Vilniuje,  Viršuliškių gatvėje esančiame daugiabutyje. Atvira liepsna degant penkiems butams išgelbėta ir evakuota 15 gyventojų. Vieni buvo iškelti per langus, kiti – išvesti iš butų ar laiptinių. Tai ugniagesiai atliko labai operatyviai, nes dūmuose žmonės užtrokšta vos per kelias minutes, – skelbiama įraše. – Dėtos visos pastangos, kad būtų išgelbėtos žmonių gyvybės. Vaiko mamai, kurią ugniagesiai išvedė iš namo laiptinės, pasakius, kad bute yra  jos sūnus,  gelbėtojų grandis su kvėpavimo apsaugos aparatais  nuskubėjo į vidų ir bandė jo ieškoti. Dėl užvirtusių ne vieną toną sveriančių plokščių ir galinčių bet kada užgriūti kitų konstrukcijų, tai daryti buvo labai sudėtinga.  Paieška vyko dūmuose,  plaikstantis liepsnai. Nors tokioje aplinkoje išgyventi beveik nėra galimybės, ieškant vaiko buvo dėtos visos galimos pastangos. Jo gyvybės išgelbėti, deja, nepavyko.“

„Ugniagesiai visada gelbsti. Tikiu, kad buvo padaryta viskas, kas įmanoma. Skaudu, bet ne visada egzistuoja galimybė išgelbėti,  – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius  Greičius. –  Užjaučiame artimuosius dėl netekties ir visus nukentėjusius nuo šio gaisro. Žinau, kad ir kiekvieną ugniagesį skaudžiai paliečia žmonių žūtys ir tai lydi visą gyvenimą. Todėl labai norėčiau, kad ugniagesius, gelbėjančius kitus ir rizikuojančius savo gyvybe, aplenktų nepelnyti priekaištai.“

L. Balandžio / BNS nuotr.

Penktadienį spaudos konferencijoje dalyvavęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas Donatas Gurevičius teigė, kad ugniagesiai gaisro gesinimo ir gelbėjimo darbus jau yra baigę.

Pasak PAGD atstovo, per gaisro gesinimo ir gelbėjimo darbus nenukentėjo nė vienas ugniagesys, jiems yra pasiūlyta psichologinė pagalba.

„Galbūt kažkam buvo ir keista, kodėl mes tiek ilgai dirbome su žuvusiųjų kūnų ištraukimu, tai tik dėl to, kad mes labai daug dėmesio skiriame pačių ugniagesių saugai. (...) Po tokių įvykių psichologinė pagalba yra visada pasiūloma mūsų pareigūnams“, – aiškino D. Gurevičius.

Šią savaitę į ugniagesių pusę stojo ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. 

„Pareigūnai ėmėsi visų priemonių, atvyko laiku, kad žmonės būtų išgelbėti. Pareigūnų profesionalumo dėka buvo išgelbėta tikrai nemažai žmonių, jie rizikavo savo gyvybėmis, kad gelbėtų žmones. Ir tikrai apmaudu, kad atsitinka tokios situacijos, kad nepavyksta visų išgelbėti“, – apgailestavo ji.

Gaisras penkių aukštų gyvenamajame name Viršuliškėse po sprogimo kilo antradienį. Ugniagesiai gaisro gesinimo ir gelbėjimo darbus baigė ketvirtadienio vakarą. Dėl nelaimės žuvo du žmonės – suaugęs asmuo ir nepilnametis.

Savivaldybės teigimu, dėl gaisro be pastogės liko 57 namo gyventojai, dalis jų laikinai apgyvendinti viešbučiuose, kiti apsistojo pas artimuosius. Savivaldybė pažadėjo gyventojams be eilės suteikti socialinius būstus arba kompensaciją būsto nuomai.

Daugiabutyje kilusio gaisro priežastis kol kas nėra aiški, viena iš keliamų versijų – dujų nuotėkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anoniste raudonasis

Anoniste raudonasis portretas
Tik nesusprog, varyk antakalį člieno blizgančią mordą lyžtelt. Bus kaip ivano vamzdis, su visa priklausomybe

Kaltint ministrę

Kaltint ministrę portretas
Nebent tuo, kad tarp mentų yra tokių tėvų, kaip rusofašistus palaikančio kacapėlio, Vilniuje apšaudžiusio bendraklasį. Kol neišsikopsim okupanto paliktų otmorozkų, pakirkšnučių, tol laiką skirsim raudonsnukių išsigimėlių maršų tramdymui, bet ne gyvenimo kokybei

Vatiniai proletarai

Vatiniai proletarai portretas
Negi tokie buki esat, nesupranta iš kur pinigai tarnyboms ? Ar ne komunistas brazovskis su ruskiu invazų Lietuvą apraizgė vokeliais, otkatais, juodąja buhalterija ? Šie išgamos išiurbė jūsų algas, pensijas, valstybės biudžetą, dar ir kruša jums protus, savo propoganda, melu, sukurbtais pramanai. Nebūkit buduliais
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių