Po išpuolio prieš Slovakijos premjerą – G. Nausėdos dvejonės dėl apsaugos

Po pasikėsinimo į Slovakijos premjerą Robertą Fico (Robertą Ficą), Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda kvestionuoja Lietuvos premjerės, Seimo vadovės sprendimus atsisakyti apsaugos.

„Mano apsauga yra tokio paties režimo, kokio buvo ir anksčiau, aš jos neatsisakiau. Gaila, kad kiti mūsų aukščiausieji vadovai atsisakė tos apsaugos ir dabar kyla klausimų, ar tai nėra pernelyg didelė prabanga šiuo sudėtingu metu“, – ketvirtadienį žurnalistams Jonavoje sakė G. Nausėda.

„Manau, kad visų aukščiausių pareigūnų sveikata ir gyvybė turi būti saugoma, turi būti saugoma tinkamai“, – pridūrė jis, pažymėjęs, kad sprendimus dėl aukštų Lietuvos politikų apsaugos gali priimti Vadovybės apsaugos tarnyba.

2022-ųjų vasarą Vyriausybės patvirtintoje tvarkoje nustatyta, kad premjerė ir Seimo pirmininkė ne pareigų atlikimo metu gali būti saugomos savo prašymu ar nustačius galimas grėsmes, taip pat gali atsisakyti apsaugos. Tvarka pakeista Seimui priėmus pataisas, pagal kurias nuolatinė asmens apsauga palikta tik prezidentui, o Seimo pirmininkas ir premjeras saugomi, kai atlieka pareigas.

Pataisas inicijavo Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė, kurios laikosi pozicijos, kad visą parą vykdoma asmens apsauga yra perteklinė.

Iki tol Vadovybės apsaugos tarnyba vadovybę – Seimo, Vyriausybės vadovus ir prezidentą – saugojo 24 valandas per parą.

Kalbėdamas apie išpuolį prieš Slovakijos premjerą, G. Nausėda taip pat teigė, jog tai rodo, kad mėginimas visuomenei įteikti tam tikrą nuomonę gali sukelti smurtinį atoveiksmį.

„Manau, šitas incidentas (...) rodo, kad visuomenė, kuri radikalizuojasi, kurioje mėginimai įteikti vieną nuomonę, sakyčiau, agresyviu būdu, lemia tam tikrą atoveiksmį ir tam tikrų atoveiksmio jėgų susiformavimą, kurios neturi jokių tabu“, – kalbėjo G. Nausėda.

Slovakijos politikai ketvirtadienį paragino visuomenę nusiraminti po to, kai šaunamuoju ginklu buvo pasikėsinta į ministrą pirmininką R. Fico.

Šis po vyriausybės posėdžio įvykęs išpuolis, kurio metu neįvardytas užpuolikas iššovė kelis kartus, sukrėtė Vidurio Europos šalį ir sulaukė plataus atgarsio visame žemyne.

Ketvirtadienį ligoninės, kurioje guli R. Fico, darbuotojas pranešė, kad jo būklė vis dar yra sunki, bet stabili.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keiciasi veido israiska

keiciasi veido israiska portretas
vis griezeja, ryztingeja.

Bijok

Bijok  portretas
Bijok

Ooooooooooi

Ooooooooooi portretas
narcize narcize, tai kiek apsaugos buvo prie Slovakijos premjero, nejaugi nematėte. Va, teks kraustytis iš stiklainio ir apsigyventi Turniškėse,žinoma, jei išrinks
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių