Rankininkų revanšas Vengrijoje – misija neįmanoma?

Septynių įvarčių deficitas, turint galvoje varžovų lygį, mums gana nemažas“, – pripažino Lietuvos vyrų rankinio rinktinės, pralaimėjusios vengrams, strategas Gintaras Savukynas.

Atsilaikė vieną kėlinį

Lietuvos ir Vengrijos rankininkai Vilniuje žaidė pirmas 2025 m. pasaulio čempionato paskutinio atrankos etapo rungtynes. Jas 33:26 laimėjo vengrai.

Mūsiškiai buvo išsiveržę į priekį 4:2, 5:3, vėliau kelis kartus rezultatas buvo lygus – 5:5, 7:7, 10:10. Antrą kėlinį Vengrijos komanda tvirtai perėmė iniciatyvą ir vis didino persvarą – 14:12, 20:14, 25:17, 30:21.

Rytoj – antra akistata Vesprėme. Į pasaulio čempionato finalo turnyrą pateks abi dvikovas laimėjusi ekipa arba nugalėjusi geresniu įvarčių skirtumu.

Vengrai jau turi kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Viešnios: lietuvių ir vengrų rungtynėms vadovavo teisėjos iš Rumunijos – Simona Stancu (nuotr.) ir Kristina Lovin. / V. Selivončiko nuotr.

Jėgos – skirtingos

„Esu patenkintas vyrų kovingumu ir kaip jie elgėsi aikštėje. Tai svarbu, turint tokią sudėtį, – šįkart geriau pasipriešinome nei per atranką į Europos čempionatą, kai abejas rungtynes vengrams pralaimėjome be išlygų (23:36 ir 31:46 – red. past.), – po varžybų kalbėjo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris G. Savukynas. – Antrą kėlinį išryškėjo tiek fizinių jėgų, tiek meistriškumo skirtumas. Mūsų varžovai ne veltui penkti Europoje.“

„Rezultatas atspindi jėgų santykį, – pripažino šešis įvarčius pelnęs Karolis Antanavičius. – Labai trūko mūsų pagrindinių žaidėjų – Gerdo Babarsko ir Jono Truchanovičiaus. Neturime jiems tinkamos pamainos, nes nacionalinė lyga nėra stipri ir žaidėjai neužauga iki tokio lygio.“

„Žaidžiant su tokiais varžovais sudėtinga visas rungtynes atsilaikyti taškas į tašką. Vis dėlto galėjome iš aikštės išeiti aukštai pakelta galva, nors ir ne su teigiamu rezultatu“, – sakė Aidenas Malašinskas.

Laukia nauja atranka

Anot 37-erių veterano, nugalėti vengrus jų aikštėje mažiausiai septynių įvarčių skirtumu – praktiškai neįmanoma misija.

„Tačiau reikės parodyti kovingumą, charakterį ir vienybę, kaupti patirtį būsimoms kovoms, nes laukia naujas atrankos varžybų ciklas, kurio burtai mums buvo gan palankūs“, – teigė A. Malašinskas.

2026 m. Europos čempionato atrankos pirmoje grupėje mūsiškiai varžysis su Slovėnijos, Šiaurės Makedonijos ir Estijos komandomis.

Vengrai žais antroje grupėje su Juodkalnijos, Slovakijos ir Suomijos atstovais. Itin grėsmingi varžovai teko latviams – juos ketvirtoje grupėje egzaminuos ispanai ir serbai, taip pat italai.

Kelialapius į Europos čempionato finalo turnyrą iškovos 1–2 vietas aštuoniose grupėse užėmusios rinktinės ir keturios geriausios trečioje pozicijoje likusios ekipos.

Staigmenų netrūko

Kitose Europos arenose įvykusiose pasaulio čempionato atrankos akistatose netrūko netikėtų rezultatų. Didžiausių staigmenų sukūrė graikai, šveicarai, slovakai ir italai.

Šveicarijos rankininkai 27:26 nugalėjo kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes iškovojusius slovėnus, o Slovakijos ekipa 29:28 įveikė atsigaunančią Lenkijos komandą (šį mačą Gdanske stebėjo 7 000 žiūrovų).

Šįkart geriau pasipriešinome vengrams nei per atranką į Europos čempionatą.

Beveik 4 tūkst. sirgalių įkvėpė Italijos rinktinę, kuri 32:26 privertė kapituliuoti stiprią Juodkalnijos komandą.

Namų sienos padėjo Graikijos rankininkams – jie 31:27 palaužė Nyderlandų atstovus.

Kitų dvikovų rezultatai: Portugalija–Bosnija ir Hercegovina 29:19, Sakartvelas–Austrija 25:27 (3 000 žiūrovų, teisėjai Vaidas Mažeika ir Mindaugas Gatelis), Islandija–Estija 50:25, Ispanija–Serbija 32:28, Rumunija–Čekija 31:30, Farerų salos–Šiaurės Makedonija 34:27.

Pasaulio čempionato finalo turnyras numatytas 2025-ųjų sausio 14–vasario 2 d. Norvegijoje, Danijoje ir Kroatijoje. Vietas jame jau užsitikrinę norvegai, danai, kroatai, prancūzai, vokiečiai, švedai ir Egipto, Alžyro, Tuniso, Žaliojo Kyšulio, Gvinėjos, Kataro, Japonijos, Bahreino, Kuveito, Brazilijos, Argentinos, Čilės ir JAV rankininkai. Varžysis iš viso 32 komandos.


Rezultatas

Lietuva–Vengrija 26:33 (11:13).

Vilnius, „Twinsbet“ arena, 1 901 žiūrovas. Įvarčiai: K. Antanavičius ir M. Dumčius po 6, A. Malašinskas 5, G. Virbauskas 3, B. Petreikis ir M. Lapiniauskas po 2, M. Štarolis ir E. Stvolas po 1 / B. Imre 11, G. Ancsinas 8, R. Bodo 3, B. Banhidis, M. Rosta, M. Lėkai’us ir B. Krakovszkis po 2, Z. Krakovszkis, G. Fazekasas ir S. Szollosis po 1. Komandų rodikliai: metimai į vartus – po 46, metimų taiklumas – 57 proc. ir 72 proc., klaidos – 12 ir 13, 7 m baudiniai – 3/4 ir 0/2.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių