Maistas neturėtų būti pagrindinis švenčių akcentas (receptai)

Kalėdos – laikotarpis, kai švenčiame daug, valgome daug, tad daugelis jau dabar pradeda planuoti šventinį valgiaraštį. Maisto tinklaraščio „Valgykime sveikiau“ autorė Jūratė Navikienė norintiems gerai jaustis pataria nebijoti per šventes eksperimentuoti ir pasigaminti bent vieną sveikatai palankų patiekalą.

Jūratės tinklaraštis atspindi jos kelią nuo visavalgiškos iki augalinės mitybos ir yra puikus kelrodis tiems, kurie nori maitintis sveikiau.

„Maisto gaminimas man visada buvo ir yra malonumas, kūryba ir savotiška meditacija. Virtuvėje galiu praleisti ilgiausias valandas eksperimentuodama ir kurdama naujus patiekalus, – pasakoja pašnekovė. – Bėgant laikui natūraliai pradėjau domėtis sveikesniu maistu, nes pati jaučiau, kad vienas maistas suteikia energijos, kitas – apsunkina. Pradėjau gaminti naudodama mažiau perdirbtų produktų, rafinuotų baltų miltų, pridėtinio cukraus, mėsos.“

Mano nuomone, visavalgystė yra puikiai suderinama ir ne tik galėtų, ir bet turėtų būti sveikatai palanki.

Kadangi norėjosi apie maisto poveikį organizmui žinoti vis daugiau, netrukus pradėjo studijas eCornell universitete, kur baigė sertifikuotą online programą „Augalinė mityba“ (Plant-Based Nutrition). Gautos žinios, anot jos, padėjo suprasti, kodėl valgydama daugiau augalinio maisto ji jaučiasi sveika ir energinga. Taip nori jaustis ir toliau, todėl jos lėkštėje dabar dominuoja įvairiausios spalvotos daržovės, viso grūdo kruopos, pupelės, lęšiai, avinžirniai, riešutai ir kitos gamtos gėrybės.

Ką Jūratei reiškia valgyti sveikiau? Gyventi ir valgyti taip, kad padėtų sau išlikti sveika ir energinga, nepriklausomai nuo amžiaus.

„Mano kasdienė mityba susijusi su natūraliu, sveiku, neperdirbtu maistu, neskaičiuojant kalorijų ir mėgaujantis valgant iki soties, nes kai lėkštėje karaliauja augalinis maistas, kalorijų skaičiuoti nereikia, – sako moteris. – Man patinka jaustis fiziškai ir emociškai sveikai, turėti daugiau energijos ir normalų kūno svorį.“

Negana to, jos įsitikinimu, augalinis maistas palankesnis ne tik mūsų sveikatai – mažinant gyvūninės kilmės maisto suvartojimą, prisidedame prie gyvūnų ir visos planetos gerovės. Ar tai reiškia, kad visavalgystė ir sveika mityba – nesuderinama?

„Manau, yra bent du pagrindiniai dalykai, dėl kurių sutaria visi mitybos ekspertai ir dėl to ginčų nekyla. Pirmas – perdirbti produktai, tokie kaip cukrus, balti miltai, įvairūs rūkyti gaminiai, hidrinti riebalai, taip pat per didelis kiekis suvalgomos mėsos, kenkia sveikatai. Antras – mityboje turėtų dominuoti daržovės, kurių pakankamas kiekis ir įvairovė yra būtina sąlyga norint išsaugoti sveikatą. Mano nuomone, visavalgystė yra puikiai suderinama ir ne tik galėtų, ir bet turėtų būti sveikatai palanki“, – sako pašnekovė.

J. Navikienė siūlo išsikepti džiovintų vaisių pyragą, tačiau delsti nebereikėtų. Toks pyragas gali būti brandinamas visą mėnesį.


Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

850 g įvairių džiovintų vaisių ir uogų (spanguolių, razinų, figų, slyvų),

1 apelsino žievelė ir sultys,

1 citrinos žievelė ir sultys,

100 ml brendžio ar romo,

180 g kokosų aliejaus,

150 g kuo tamsesnio nerafinuoto rudojo cukraus,

3 šaukštai maltų linų sėmenų,

100 g maltų migdolų,

200 g viso grūdo speltų miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

2 šaukštelis malto cinamono,

1/2 šaukštelio malto imbiero,

1/2 šaukštelio malto kardamono,

1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių,

žiupsnelis druskos.

Džiovintus vaisius gerai nuplaukite, didesnius pasmulkinkite, užpilkite brendžiu ir nakčiai (ar parai) palikite uždengtame inde. Kitą dieną į puodą sudėkite vaisius su brendžiu, apelsino ir citrinos tarkuotas žieveles ir išspaustas sultis, kokosų aliejų, cukrų ir lengvai pakaitinkite apie 5 min., kol ištirps cukrus. Atvėsinkite. Linų sėmenis užpilkite 7,5 šaukšto vandens ir palikite išbrinkti apie 10 min. Įjunkite orkaitę, kad įkaistų iki 150 °C temperatūros. Pasiruoškite 20 cm apvalią atsegamais kraštais kepimo formą – išklokite ją kepimo popieriumi dvigubu sluoksniu, palikdami išsikišušius kraštus per pusę sprindžio (kad nesudegtų ilgai kepant). Kitame inde gerai sumaišykite maltus migdolus, miltus, kepimo miltelius ir visus prieskonius su druska. Išbrinkusius linų sėmenis sumaišykite su vaisių mase ir į ją gerai įmaišykite miltus su prieskoniais. Turi išeiti tiršta masė. Jei reikia, tirštumą pakoreguokite atitinkamai šaukštu vandens ar miltų. Gautą masę suverskite į paruoštą kepimo indą, gerai išlyginkite paviršių ir šaukite į orkaitę. Kepkite 150 °C temperatūroje apie 2 valandas, kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus liks sausas. Ištraukus pyragą iš orkaitės, po kokių 10 min. mediniu pagaliuku padarykite kelias skylutes ir paviršių suvilgykite 2 šaukštais brendžio. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje. Atvėsusį pyragą išimkite iš kepimo formos, atsargiai (pyragas gali būti trapus) nuimkite kepimo popierių, suvyniokite į naują kepimo popierių, tada į foliją ir sandariai įdėkite į maišelį. Kas savaitę ar dvi išvyniokite ir paviršių suvilgykite 2 šaukštais alkoholio. Taip pyragą maitinkite kelias savaites. Likus savaitei iki valgymo, pyrago vilgyti nebereikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALKOHOLIKAS

ALKOHOLIKAS portretas
Teisingai - ne maistas , o GĖRIMAI . .

Faktas!

Faktas! portretas
Uz tai ir isgerkim,skia!

Antanas.

Antanas. portretas
Kūčių stalas - tai metų pabaigos ir tikrosios žiemos atėjimo akcentas. Pirmiausiai tai baigiasi švieži buvusiųjų metų vaisiai. taigi, ant stalo ateina paskutiniai iš likusiųjų. Toliau prasideda konservuotų (džiovintų. kompotų, kisielių) valgymas ir dar šakniavaisių (mišrainės, "salotos"). Kokia šventė be skanėstų "iš miesto"? Tai sūdyta silkė, saldainiai, sausainiai, riestainiai, kūčiukai. Ir galiausiai - tai riešutai, kurie be vargo gali net ir Velykų palaukti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių