Leiskite vaikui atsiskleisti per drabužius

  • Teksto dydis:

Stilistė Jomantė Vaitkutė teigia, kad vaikų mados tikrai skiriasi nuo suaugusiųjų, todėl, sprendžiant atžalos spintos turinį, tėvams reikėtų vadovautis ne jų stiliaus suvokimu, o atsižvelgti į tai, kas patinka vaikui, nes per drabužius gali atsiskleisti augančios asmenybės kūrybingumas.

Jau antrą kartą organizuojamas vaikų ir paauglių mados konkursas „Podiumas“ kvies į mada ir stiliumi alsuojantį savaitgalį, kuriuo siekiama suvienyti vaikus ir jaunimą, skatinti jų kūrybinius sugebėjimus ir individualią improvizaciją. Net 84 modeliai varžysis trijose konkurso užduotyse: pirmoji – minimalizmo tema, visi dalyviai podiumu žengs dėvėdami iš anksto aptartą vienodą aprangą; antroji – raudonas kilimas – parodys kiekvieno dalyvio stiliaus pajautimą, jie pristatys savo pasiruoštą aprangą šia tema, na, o trečiojoje rungtyje – modelis stilisto akimis – įvaizdžius vaikams parinks renginio stilistė J. Vaitkutė.

Pasak stilistės, vaikų mada skiriasi nuo suaugusiųjų, nes vaikų madoje maišomos kelios skirtingos faktūros, dominuoja ryškios spalvos, žaismingi elementai. Jų galima rasti ir suaugusiųjų madoje, tačiau kur kas subtilesniais ir skoningesniais motyvais, mat vaikai per drabužius gali atskleisti savo kūrybingumą ir originalumą, ką tėvai ir turėtų skatinti.

Svarbu: stilistė J. Vaitkutė nuo vaikystės turėjo laisvę rengtis taip, kaip norėjo, ir ragina tėvus vadovautis ne savo pačių stiliumi, bet padėti atskleisti augančias asmenybes. / J. Vaitkutės asmeninio archyvo nuotr.

„Mano patarimas tėvams – leiskite vaikui rengtis pačiam, net jeigu jūsų akimis tai atrodys nesąmonė. Drabužiai yra kūrybos forma, per kurią gali atsiskleisti vaikiškumas, emocijos, tad jeigu vaikas nori į mokyklą ar darželį eiti su pūsta suknele – nedrauskite. Pastebiu, kad dabar yra labai populiaru vaikus rengti kreminės, baltos spalvos atspalviais, vieniems tai tinka ir patinka, bet kiti gali jaustis suvaržyti, nes norėtų rengtis kitaip, spalvotai, su daugiau paveikslėlių ar faktūrų“, – teigia stilistė.

Mano patarimas tėvams – leiskite vaikui rengtis pačiam, net jeigu jūsų akimis tai atrodys nesąmonė.

Pati Jomantė, prisimindama savo vaikystę, pasakoja turėjusi laisvę rengtis taip, kaip norėjo, nors ir nešokiravo tėvų savo sprendimais. Visgi pašnekovė pabrėžia, kad „būti madingu“ ir „būti stilingu“ yra dvi skirtingos sąvokos, todėl, kalbant apie vaiko drabužių spintą, nereikėtų vaikytis visų mados pasaulyje didžiuliu greičiu besikeičiančių tendencijų.

„Podiumo“ organizatorių nuotr.

„Esu iš nedidelio miestelio Šilutės. Pamenu, kai iš mokyklos eidavau namo, praeidavau tokią parduotuvę, kur pro langą man kaskart modavo pardavėja, kviesdama pasižvalgyti po naujai gautus drabužius. Mano ir mano tėvų požiūris aprangos klausimais sutapdavo, todėl jie leido man rengtis taip, kaip norėjau, tačiau, manau, tokia laisvė yra svarbi kiekvienam vaikui“, – dalijasi prisiminimais J. Vaitkutė.

Stilistė pasidalijo ir vertingu patarimu. „Jeigu spintos turinį keisite pagal visas tendencijas, nespėsite jų vytis ir jau po mėnesio tai, ką įsigijote, bus nebemadinga. Todėl verta kiekvienam kurti savą stilių, pradedant dar vaikystėje, tėvams tariantis su vaiku, kokiais drabužiais jis nori rengtis“, – ragina ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių