Didžiosios Britanijos valdžia lobsta, o tauta kenčia skurdą

Didžiajai Britanijai susidūrus su ekonomine krize, ne mažus atlyginimus gaunantys parlamentarai dar ir iš rinkėjų pinigų nusprendė prasigyventi. Didžiausią nusivylimą kelia faktas, kad valdžia lobsta, kuomet paprasti žmonės vos galą su galu suduria.

Anglijos rinkėjai liko be žado paaiškėjus, jog daugiau nei pusė parlamento narių mokesčių mokėtojų pinigus švaistė savo asmeninėms reikmėms patenkinti. Neteisėtai išleistų parlamentinių išlaidų skandalo metu atskleista, jog valdžios atstovai turi grąžinti daugiau kaip 1 mln. svarų sterlingų, surinktų iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas į spaudos akiratį pateko dėl per didelių valymo išlaidų - jo valymui išleista suma lygi pusei visų parlamentarų valymo išlaidoms. G.Brownas pareikalautą beveik 13 tūkst. svarų sterlingų sumą pavyzdingai grąžino atgal į biudžetą.

Trims parlamentarams pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo ir suklastotų duomenų pateikimo. Kaltinamiesiems dėl vagystės iš mokesčių mokėtojų gresia nelaisvė iki septynerių metų.

Praėjusią savaitę pasirodžiusio kanceliarinių išlaidų sąrašo duomenys rodo, jog parlamento nariai turi grąžinti pinigus ne tik už būsto nuomą, privačią apsaugą, draudimą, telefoną, bet ir už virdulį, prabangius ledų indelius, maistą ir netgi Kalėdinę premiją privačiam valytojui. Kyla ironiškas klausimas: kurio parlamentaro poelgis stebina labiau -  tūkstančius išleidusio privataus namo renovacijai ar porą šimtų krištoliniams indeliams? Akivaizdu viena:  išlaidos su parlamentine veikla nesusijusios.

Parlamentinių išlaidų skandalas visiškai sugriovė britų pasitikėjimą demokratinės valdžios atstovais.

Ir nors 360 parlamento narių buvo pripažinti visiškai nekaltais, tautos pasitikėjimas valdžia visiškai sugriautas. Bent jau iki artėjančių rinkimų, kuomet rinkėjai turės teisę nubausti godžiuosius parlamentarus.

Už ką turi atsiskaityti parlamento nariai:

711.000 £ už būsto nuomą/paskolą

105.000 £ už valymo paslaudas

81.000 £ už išlaikymo, einamojo remonto aptarnavimą

73.000 £ už draudimo, apsaugos paslaugas, remontą

35.000 £ už buto mokestį

23.000 £ už telefoną

12.000 £ už maistą

10.000 £ už komunalines paslaugas

4.000 £ už nakvynę viešbučiuose

252.000 £ už kitas išlaidas 


Šiame straipsnyje: Didžioji Britanija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių