Rusijoje siautėja rasistiniai nusikaltėliai

Šią savaitę Rusijoje pasibaigė didelio atgarsio visuomenėje sulaukęs teismo procesas. Už grotų sėdo skustagalvių gauja, kuri vienerius metus persekiojo ir žudė svetimšalius. Žmogaus teisių gynimo organizacijos nerimauja, kad Rusijoje sparčiai daugėja rasistinių nusikaltimų.

Už 20-ies į šalį atvykusių dirbti kitataučių nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti dar 12 žmonių, nusikaltėliai ilgus metus praleis kalėjime.

Gauja, kuriai vadovavo du 17-mečiai - Arturas Ryno ir Pavelas Skačevskis - „medžiodavo" ne rusų tautybės darbininkus, apsigyvenusius Maskvoje. Paaugliai savo aukas pasirinkdavo atsitiktinai. Užpuldavo viešoje vietoje, mirtinai subadydavo peiliais ir pabėgdavo.

Nusikaltėlių rasistiniai išpuoliai iškilo į viešumą 2007 metų balandį, kai gaujos vadeivos nužudė iš Armėnijos atvykusį 46 metų verslininką  Kareną Abramianą. Paaugliai vyrui dūrė į nugarą, kai jis ėjo į savo butą Maskvoje. Nusikaltimą matė armėno kaimynas, kuris apie žmogžudžius pranešė milicijai. A.Ryno ir P.Skačevskis bandė pasprukti, tačiau pareigūnai juos sulaikė. Nusikaltėlių drabužiai buvo ištepti krauju, su savimi jie turėjo 25 cm ilgio peilius.

Patekę į areštinę, septyniolikmečiai gyrėsi įvykdę daugybę nusikaltimų. Iš pradžių teisėsaugininkai jų kalbomis netikėjo, bet vėliau išsiaiškino, kad jie sakė tiesą. Nustatyta, kad gauja nužudė dvi dešimtis žmonių - tarp jų darbininkus iš Tadžikistano, kinų imigrantus.

Pastaruoju metu Rusijoje padaugėjo rasistinių nusikaltimų. Oficialiais duomenimis, dėl rasistinių motyvų nuo 2008-ųjų sausio iki spalio šalyje buvo sužalota 340 žmonių, nužudyta - 113. Tuo metu pernai tokių žmogžudysčių užregistruota mažiau - 74.

Praėjusią savaitę ultranacionalistinė grupuotė Rusijos sostinėje žiauriai nužudė tadžikų tautybės vyrą, o jo galvą įmetė į šiukšliadėžę. Gauja, pasivadinusi „Rusijos nacionalistų kovine organizacija", pareiškė taip pasielgusi protestuodama prie šalies valdžią, kuri esą nesugeba kontroliuoti imigracijos.

Pernai internete pasirodė kraupus vaizdo įrašas, kuriame buvo matyti, kaip viename Rusijos miške nužudomi du vyrai iš Tadžikistano ir Dagestano. Vienam vyrui žmogžudžiai nukirto galvą, kitą nušovė. Iš pradžių teisėsaugos pareigūnai tvirtino, kad vaizdo įrašas suklastotas, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis buvo tikras.

Žmogaus teisių apsaugos organizacijos teigia, kad Rusijos teisėsaugininkai paprastai nenoriai tiria rasistinius nusikaltimus ir juos dažniau laiko chuliganizmu. Už rasistinius išpuolius teisėjai linkę skirti palyginti švelnias bausmes.

„Rusijos visuomenėje plačiai paplitusios ksenofobinės pažiūros, - tvirtina Maskvos rasistinių nusikaltimų stebėsenos centro „Sova" vadovas Aleksandras Verchovskis. - Daugiau nei 50 proc. gyventojų mano, kad etninėms mažumoms derėtų išsikraustyti iš jų rajono, o rusai turėtų gauti daugiau privilegijų. Visi tie žmonės nesiima radikalių veiksmų, tačiau atsiranda 2-3 tūkst. jaunuolių, kurie, turėdami tokį patį požiūrį, griebiasi smurto."

A.Ryno ir P.Skačevskiui teisėjai skyrė 10 metų įkalinimo bausmę. Tai didžiausia bausmė, kurios gali sulaukti nepilnamečiai pagal Rusijos įstatymus.

Kiti penki gaujos nariai kalėjime praleis nuo šešerių iki 20 metų. Du asmenys, tarp jų ir paauglė, filmavusi jaunuolio iš Kinijos užpuolimą, buvo išteisinti.

Nė vienas iš grupuotės narių pernelyg nesigailėjo dėl savo nusikaltimų. Kai kurie teismo metu net šypsojosi.

Nusikaltėliai laikėsi radikalių pažiūrų, tačiau neatrodė kaip tipiški skustagalviai. A.Ryno į Maskvą atvyko 2006 metais iš Jekaterinburgo ir mokėsi meno koledže. P.Skačevskis buvo gabus moksleivis, mokykloje netgi apdovanotas už pasiekimus. Jie abu priklausė Slavų sąjungai, gerai žinomai neonacių organizacijai.

Prokurorų teigimu, gauja svetimšalius žudė vadovaudamasi įsitikinimu, kad rusai yra pranašesni už kitas tautas. Toks požiūris Rusijoje ypač sustiprėjo po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais.

„Grupuotė buvo suburta siekiant žudyti žmones, atvykusius iš buvusių Sovietų Sąjungos respublikų centrinės Azijos ir Kaukazo regionuose", - sakė teisėsaugininkai.

Šiuo metu Rusijoje yra apie 10 mln. imigrantų, kurie dirba statybose, turguose, valo gatves. Žmogaus teisių gynėjai nuogąstauja, kad jų padėtį šalyje apsunkins ekonomikos nuosmukis. Žiniasklaidai teigiant, kad kitataučiai atima iš rusų darbus, nepasitenkinimas jais gali dar labiau išaugti.


Šiame straipsnyje: rasizmasRusijaskustagalviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių