Devynių mėnesių BVP augimas - beveik 5 procentai

Patikslintas šių metų trečiojo ketvirčio BVP augimo tempas siekė 2,9 procento, o devynių mėnesių - 4,9 procento. 

Statistikos departamentas patikslino trečiojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) antrąjį įvertį. Patikslintais duomenimis, trečiąjį ketvirtį BVP to meto kainomis sudarė 29 mlrd. 854,6 mln. litų ir, palyginti su 2007 metų trečiuoju ketvirčiu, išaugo 2,9 procento. Anksčiau skelbtas antrasis BVP įvertis sudarė 30 mlrd. 555 mln. litų, o jo augimo tempas siekė 3,1 procento.

Per devynis šių metų mėnesius BVP išaugo 4,9 procento, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. 

Trečiąjį ketvirtį pridėtinė vertė lėčiau augo daugumoje veiklos rūšių įmonių ir įstaigų.

Sparčiausiai vertė augo elektros, dujų ir vandens tiekimo, viešojo valdymo ir gynybos bei švietimo paslaugų, transporto, sandėliavimo ir ryšių paslaugų, žemės ūkio ir žuvininkystės įmonėse.

Lėtesnis pridėtinės vertės augimas buvo statybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos, kitų komunalinių, socialinių ir asmeninių paslaugų, finansinio tarpininkavimo, nekilnojamojo turto, nuomos bei kito verslo paslaugų, sveikatos priežiūros ir socialinio darbo paslaugų, viešbučių ir restoranų ir privačių namų ūkių paslaugų  įmonėse.

Šių veiklos rūšių pridėtinė vertė sudarė 50,2 procento bendrosios pridėtinės vertės. Beveik penktadalį sudaranti apdirbamosios gamybos pridėtinė vertė augo lėčiausiai - 0,1 procento. 

Neigiamos įtakos trečiojo ketvirčio BVP augimui turėjo tik kasybos ir karjerų eksploatavimo įmonių pridėtinė vertė, kuri sumažėjo 1,7 procento.  

Trečiąjį ketvirtį galutinio vartojimo išlaidos augo lėčiausiai per visus metus - 4,7 procento. Namų ūkių ir valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidų augimo tempai buvo panašūs - atitinkamai 4,7 ir 4,9 procento.

Sulėtėjęs vartojimas jau nebeskatino importo augimo. Liepos-rugsėjo mėnesiais prekių ir paslaugų importas augo šiais metais lėčiausiai - 10,9 procento. Prekių ir paslaugų eksporto augimo tempas trečiąjį ketvirtį taip pat buvo lėtesnis (11,3 proc.), tačiau jau antrą ketvirtį iš eilės lenkė importo augimą, taip sumažindamas užsienio prekybos santykinį deficitą.  

Tebesitęsė bendrojo pagrindinio kapitalo formavimo smukimas, prasidėjęs antrąjį ketvirtį. Išlaidos bendrajam pagrindiniam kapitalui formuoti trečiąjį ketvirtį, palyginti su 2007 m. tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 3,3 procento, nes gerokai lėčiau augo statybos ir sparčiai mažėjo investicijos mašinoms ir įrenginiams bei transporto priemonėms.  


Šiame straipsnyje: BVPaugimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių