Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį į kovų lizdus jų perėjimo laikotarpiu

Padaugėjo pranešimų dėl neteisėto kovų lizdų perkėlimo, todėl Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena, kad nuo kovo 1 d. iki birželio 30 d., kai šie paukščiai peri ir augina jauniklius, draudžiama perkelti, ardyti ar kitaip kenkti šių paukščių lizdams. Kovų lizdų perkėlimui reikia gauti departamento išduodamą išvadą šių paukščių gausos reguliavimui. 

„Pastebime, kad dėl skleidžiamo triukšmo kovų kaimynystė nėra labai mėgstama žmonių, tačiau svarbu šių paukščių ar jų lizdų netrikdyti jauniklių perėjimo ir auginimo laikotarpiu. Būkime sąmoningi ir nebaidykime šių paukščių fejerverkais ar kitais neleistinais būdais“–, sako Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorė Mantė Ramanauskienė.  

Visų laukinių paukščių rūšys yra saugomos Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymo, todėl draudžiama tyčia naikinti, pažeisti laukinių paukščių lizdus ir kiaušinius, trikdyti laukinius paukščius, ypač jų perėjimo ir jauniklių auginimo metu. 

 Atkreipiame dėmesį, kad kovai ir pilkosios varnos yra medžiojamieji gyvūnai ir jiems yra nustatytas medžiojimo terminas.

 Atkreipiame dėmesį, kad kovai ir pilkosios varnos yra medžiojamieji gyvūnai ir jiems yra nustatytas medžiojimo terminas (nuo liepos 1 d. iki vasario 28 d. (keliamaisiais metais iki vasario 29 d.)).   

Teritorijose, kuriose medžioti draudžiama (pvz., miestuose, gyvenvietėse) šių paukščiu gausa reguliuojama vadovaujantis specialiu tvarkos aprašu, kuriame nustatyta, kad išvadą dėl kovų populiacijos gausos reguliavimo išduoda Aplinkos apsaugos departamentas.  

Populiacijos gausos reguliavimui, pirmiausia įvertinama galimybė paukščių gausą mažinti Medžioklės taisyklių 11 punkte nustatytais leistinais medžiojimo terminais, būdais, įrankiais ir priemonėmis. Jei tokios galimybės nėra, gyvūnų populiacijos gausa gali būti reguliuojama kitais terminais, būdais, įrankiais ar priemonėmis, nenustatytais Medžioklės taisyklėse (pvz., lizdų perkėlimas).  

Pareigūnai vertindami išvados suteikimo prašymą turi užtikrinti, kad šių priemonių naudojimas, neišnaikintų kovų populiacijos natūralaus paplitimo areale.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ela

Ela portretas
Kodėl naikinama kas gyva ? Ar jūs , naikintojai gamtos norėtumėte mirti.? . Kodėl kovojate su silpnesniais už save ? Kodėl ,ar jums dar maža karo ,kur visi žudomi iš eilės ?

Anonimas

Anonimas portretas
o ka, saugom tik kovus/ juk miskai kertami istisai, neatsizvelgiant i pauksciu perejimo laikotarpi. o dabar aplinkosaugininkai netures laiko---lakstys paskui automobilius.

Tai ar logiska

Tai ar logiska portretas
neardyti lizudu,kol peri,bet liepos pirmaja nusauti pauksti,kol jaunikliai dar nesavarankiski!? Tikrai jau reikia karo tokiems "reguliuotojams"!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių